Läser in...

Ta det bara lugnt – så ska vi försöka räta ut dessa frågetecken! Vi börjar med en ordlista:

ORDLISTA

fast rundsticka: En rundsticka där kabeln är fast monterad i ändstickorna.

kabel: Den plast- eller metallwire som länkar samman det båda ändstickorna

markör: en metall- eller plastring som placeras på stickan för att markera en viss punkt i varvet, alternativt fästs i själva arbetet för att markera antalet ökningar eller liknande.

utbytbar rundsticka: En rundsticka där ändstickor och kabel är separerade, och sedan monteras ihop av användaren. På så vis går det att byta ut ändstickorna beroende på vilken grovlek man behöver för tillfället.

ändsticka: Den stickspets av trä, metall eller plast (eller annat material) som sitter i ändarna på en rundsticka.

Då har vi bekantat oss med de olika begreppen. Dags att prata mer om vilken nytta man kan ha av en rundsticka!

När används en rundsticka: Namnet antyder att en rundsticka används vid rundstickning dvs när ett arbete stickas runt, runt i cirkel (som till exempel är när du stickar en mössa eller oket på en tröja) – men, en rundsticka kan lika gärna användas när du stickar fram och tillbaka. Fördelen med det är framförallt ergonomisk – eftersom belastningen på armarna blir mindre när du slipper ”hålla uppe” ett par raka stickor. Det finns också fler fördelar – som till exempel att ditt arbete blir mindre platskrävande och ”utstickande” när du stickar på buss eller tåg, eller att du lättare kan prova plagget du stickar på, under arbetets gång.

Att lägga upp på rundsticka: För att lägga upp på dubbla stickor, precis som när du stickar med raka stickor, gör du så här: Lägg de båda ändstickorna parallellt, så att rundstickan är ”böjd” på mitten. Lägg upp önskat antal maskor och lösgör sedan försiktigt den ena ändstickan.

OBS! Det är brukligt att lägga upp på dubbla stickor så att uppläggningsmaskorna inte blir stumma – utan lagom flexibla.

Att sticka runt på rundsticka: När du stickar runt på en rundsticka sluter du maskorna till en ring på första varvet. Det gör du genom att börja sticka i den första uppläggningsmaskan, istället för att vända tillbaka som man gör när man stickar fram och tillbaka. Varvets första maska hamnar på så vis strax intill varvets sista maska.

OBS! Det kan vara praktiskt att märka ut var varvet börjar och slutar, genom att placera en markör mellan varvets första och sista maska.

Att sticka fram och tillbaka på rundsticka: En rundsticka kan ersätta två raka stickor. När du lagt upp önskat maskantal, vänder du tillbaka som vanligt genom att fatta ändstickan i den ände där uppläggnings varvets första maska befinner sig och med den, sticka maskorna i tur och ordning, med start vid den sista uppläggningsmaskan. Sedan vänder du tillbaka igen precis som om du skulle sticka på raka stickor.

Att välja modell: Det finns rundstickor av både trä, metall och plast (och även andra material). Vilken sort just du väljer är först och främst en smaksak – men precis som när det gäller ”vanliga” stickor, så kan vissa material fungera bättre i vissa sammanhang. Det kan exempelvis vara praktiskt att använda sig av en extra spetsig metall-ändsticka när du ska sticka en spetssjal, eller så kan det kännas smidigt att jobba med en mjuk trä-ändsticka när du stickar tröjor av isländsk ull.

För att en rundsticka ska fungera bra är det dock viktigt att övergången mellan kabel och ändstickor är smidig. Och beroende på VAD du ska sticka kan det också fungera olika bra med olika typ av kabel. Vill du till exempel använda dig av magic loop-teknik (se nedan för förklaring) är det viktigt att kabeln är smidig och följsam.

Att välja längd: Du väljer längd utifrån storleken på ditt arbete.

En 40 cm lång rundsticka kan användas till mössa, halsringningar, babyplagg och ärmar – medan 60 och 80 cm fungerar bättre till större plagg som jumprar sjalar och koftor. Det finns även längre rundstickor (100 och 120 cm) som kan vara praktiska att ha till riktigt stora arbeten som filtar eller liknande, eller om du till exempel vill ha möjlighet att prova ett plagg under stickningens gång.

Att sticka med Magic Loop: Magic Loop kallas den metod som används då man stickar ett arbete med mindre omkrets än rundstickans kabel, med en längre rundsticka. För att det ska fungera låter man kabeln sticka ut i en ögla utanför arbetet (därav namnet magic LOOP = ögla). Tekniken används också då man stickar två sockor, eller två ärmar parallellt på samma rundsticka. Här kan du se vår instruktionsvideo om hur det går till att sticka sockor på det sättet!

 

 

© 2023 Eddna