Läser in...


Vill du prova på flerfärgsstickning med lyfta maskor?

Faktiskt rena rama trolleriet, om jag får säga det själv! Tekniken gör det möjligt att åstadkomma flerfärgsmönster utan att för den skull sticka med flera färger samtidigt. Du behöver bara hålla reda på en färg i taget, eftersom rutmönstret bildas av de lyfta maskorna. Smart, eller hur?

Exklusivt för bloggen har jag designat en enkel fuskpolo som jag kallar för ”Rut” – en 1940-tals inspirerad krage med mycket karaktär. ”Rut” är ett hopkok av pelargondoft, radioskval, köksklocketick, korsordsbryderier, kaffetår i blommig kopp och glasögon på näsan. Sådana trevligheter som jag förknippar med rutor och 1940-tal!

”Rut” är stickad i Järbo Garns nya kvalitet ”Alpacka Solo” – och som jag gillar det garnet! Ända sedan jag lade tassarna på det allra första provnystanet i våras har jag varit fast! Alpacka Solo är ett mjukt och härligt alpackagarn som bereds och tillverkas i samklang med djur och natur. Har du inte redan sett färgskalan så måste du ta dig en titt nu! Så många härliga nyanser…

”Rut” – en flerfärgsstickad fuskpolo

Storlek: Dam

OBS! Ta inte av garnet vid färgbyte. Låt det vila och ta upp igen vid nästa byte.

På strumpstickor nr. 3,5 med naturvit Alpacka Solo (29101): Lägg upp 100 m. Fördela jämnt på 4 stickor (=25 m på var sticka).

Sticka runt:

Varv 1: Räta maskor.

Varv 2: Aviga maskor.

Varv 3: Räta maskor

Varv 4: Aviga maskor

**Byt färg till ljunglila Alpacka Solo (29118).

Varv 5-6: Räta maskor.

Byt färg till naturvit.

Varv 7-8: *4 rm, lyft nästa maska som om den skulle stickas avigt* upprepa från *-* varvet runt.**

Upprepa från **-** ytterligare 11 ggr, eller tills fuskpolon har nått önskad längd.

Byt färg till ljunglila och sticka 2 räta varv.

Byt färg till naturvit och upprepa varv 1-4. Maska av och fästa lösa trådar. Våtspänn fuskpolon så att den blir slät och fin.

031

Några tips:

  • Välj gärna färger som står i kontrast till varandra. Då framträder mönstret tydligt!
  • Vill du öka eller minska kragens omkrets? Eftersom en mönsterrepetition omfattar 5 m lägger du till eller drar ifrån ett maskantal som är delbart med 5.
  • Du kan bära kragen enkel eller dubbelvikt som en polo.
© 2024 Eddna