Läser in...

Per Berg berättar:

Skolår 5 på S:t Gertruds skola har utifrån ett arbete med barnkonventionen och barns rättigheter samt med den situation vi har i Europa idag startat ett projekt som heter BARN till BARN.

Detta går ut på att varje i elev i skolår 5 ska virka varsin mössa som sedan säljs och pengarna går sedan oavkortat till UNHCR och UNICEF för att hjälpa medmänniskor i svårighet.

När vi berättade om projektet för eleverna blev de genast ivriga att starta. På föräldramötet där vi berättade om våra tankar och idéer blev iden också väl mottagen och flertalet var bereda att hjälpa till för att vi skulle ha möjlighet att genomföra projektet. Projektet var förknippad med en ganska stor kostnad, det var hindret som skulle övervinnas för att vi skulle kunna sätta igång på allvar.

Efter att ha kontaktat Järbo Garn och fått ett väldigt trevligt bemötande kunde de hjälpa oss med fördelaktiga priser. Efter inköp och ytterligare hjälp från de FACTO yrkeskläder AB som stod för inköpet kunde de första virkmaskorna göras. Under uppstarten har några mor- och farföräldrar samt föräldrar hjälpt till eftersom det är många barn som startat från grunden och ska lära sig hantverket.

Den mössa som eleven gör har den förköpsrätt på, de mössor som sedan tillverkas kommer att gå till försäljning för utomstående. I de fortsätta planerna, beroende på hur projekt faller ut funderar vi på att köpa in mer garn och virka fler mössor eller grytlappar som ska gå till försäljning och på sätt ska vi kunna hjälpa fler människor i nöd.

Genom detta arbete vill vi visa eleverna att man själv och tillsammans kan göra skillnad och att alla barn har rätt till trygg och säker uppväxt. De får även träna sin empatiska förmåga samt genom att vi involverar utomstående företag och personer får vi en helhet där eleverna får en inblick i företagsvärlden och hur man tillsammans kan påverka.

Vi vill passa på att rikta ett stort tack till KOOKÅS som bidragit med mössmodell och användandet av dess företagsemblem samt att de funkat som bollplank i arbetet. Vi vill även tacka Järbo Garnför att de stöttat oss genom att kunna göra fördelaktiga priser samt de FACTO yrkeskläder AB för att de tagit de resterande kostnaderna för inköpet av garnet.


 

Vi vill rikta ett stort tack till Per, Maria och barnen för att de inspirerar och värmer oss med sitt fina initiativ! Om du vill vara med och stötta projektet på något sätt eller bara skicka en liten hälsning till barnen så kan du skicka ett mail till Per som är ansvarig: per.berg@edu.sigtuna.se

© 2023 Eddna