Läser in...

Nu har många av er avslutat de fina Järbofiltarna i vår mysteriestickning, en del har börjat på ytterligare en filt i andra färger. Det har varit jätteroligt att följa ert arbete och att vara era inspiratörer under dessa veckor. Vilken kreativ process vi tillsammans har deltagit i!

Jag tänkte berätta lite om hur Maja och jag (Linda) har arbetat i vårt skapande.

Först bestämde vi tre teman var, i detta fall juliga symboler. Maja valde Fjällstuga (vinter), Järnek och gran medan jag valde pepparkaka, snö och stjärna.

När man använder ett objekt och omvandlar det till ett annat material eller media, kallas det för parafras eller omskrivning. Man kan använda exempelvis målningar, texter, musik eller blommor och låta sig inspireras av innebörden.

Några målningar som är väldigt ofta parafraserade är Monalisa (Leonardo da Vinci) och Skriet (Edvard Munch). Nedan är omslaget till filmen ”Home Alone” en parafras på Skriet.Vi hade ju ett givet material att jobba med – garn, så genom att inspireras av växter, kakor, väderlek och årstid översatte/omvandlade vi objektet till ett stickat motiv.

Det är ett spännande sätt att utmana sin kreativitet. Testa själv!© 2023 Eddna