Läser in...

Hej alla stickare – det här är Anna som gör ett inhopp på bloggen igen!

Känner ni Olle och hans bror?

Själv blev jag presenterad för dem för några månader sedan, när min bror som är yrkesofficer frågade om jag kunde sticka ”en Olles brorsa” åt honom.

Vaddå ”en Olles brorsa”?

Han visade en tunn grågrön resårstickad mössa, men varför heter den så?

Om uppgifterna på Wikipedia stämmer är det såhär:

Gustaf Adolf Ohlson föddes 1845 och levde ända fram till 1931. Han var kapten vid Jönköpings regemente, och någon gång under sitt yrkesliv beställde han en stickad grå ylletröja som soldater (och befäl?) skulle kunna använda. Det är den tröjan som är historien bakom att många av oss kallar alla stickade tröjor för ”olle” – vilken inverkan kaptenen hade på den svenska historien, eller hur?

Olles brorsa kom till efter ett tag, i början av år 1954. Det är helt enkelt en matchande stickad mössa i samma material och färg, fast den verkar ha funnits i både gråbrunt och grågrönt.

Men själva Olle försvann ur arméns garderob på 1990-talet, och ganska länge fanns Olles brorsa kvar utan någon att liksom vara brorsa åt. Den korrekta beteckningen på Olles brorsa var enligt Wikipedia-artikeln ”trikåmössa m/1954, M7346-711000”. Det ni! Nästan som i en mönsterkatalog!

Nu är också Olles brorsa borta – det är bara det att många som arbetar i armén hann vänja sig vid att ha den på sig och saknar den väldigt mycket.

 

Kalle (som var vänlig nog att ställa upp som modell) skickade garn som i och för sig är mer mörkgrönt än militärgrönt men som min bror godkände, och nu finns det en ny mössa åt min bror, handstickad istället för maskinstickad och rundstickad istället för sydd med overlock. Den är också lite tjockare och fluffigare än originalet, och den har större maskor. Men han sa att han tror att han kan använda den, och hursomhelst innehåller den en lösning som jag är så väldigt nöjd med, så här kommer den!

Olles brorsa

Garn: Gästrike 2-trådigt i färg 9115 (prova gärna med 1-trådigt för att få en mössa som är ännu mer lik originalet – jag ska göra det så snart jag kan) – mössan på bilden väger 58 gram
Stickor: valfri rundsticka med mjuk kabel (jag använde KnitPro), 3½ (använd gärna 3 om du har)

Mössan ska passa under till exempel en hjälm, så den ska vara tunn och sitta åt. Om det är viktigt att den fyller den funktionen för mottagaren, så sticka gärna en prototyp efter den här beskrivningen och justera maskantalet på exemplar nummer två om det skulle behövas. Den första kan du ge till Hjälpstickan om du inte har avsättning för den på något annat vis!

Lägg upp 141 m och börja sticka fram och tillbaka i resår, 2 r, 2 a (på slutet blir det 3 a). Sticka i 3–4 cm – det är inte så noga hur mycket det blir, utan poängen är att du redan har en stadig stickning när du sedan sätter ihop stycket till en rundstickning.

Sätt ihop: dra ut en ögla någonstans så att du kan låta höger och vänster kant mötas utan att dra så mycket i stickningen, sticka ihop den första m på varvet med den sista och börja sedan att sticka runt, 2 r, 2 a.

Sticka runt på detta vis tills stycket är ungefär 20 cm långt.

Hoptagningsvarv 1: 2 r, 2 a tills, 2 r, 2 a. Upprepa detta varvet ut.
Hoptagningsvarv 2: r i förra varvets r, a i förra varvets a – det blir alltså en fortsättning på resåren, fast med varannan a-rand lite smalare.
Hoptagningsvarv 3: 2 r, 1 a, 2 r, 2 a tills. Upprepa varvet ut.
Hoptagningsvarv 4: r i förra varvets r, a i förra varvets a.
Hoptagningsvarv 5: 2 r tills, 1 a, 2 r, 1 a. Upprepa varvet ut.
Hoptagningsvarv 6: som varv 4.
Hoptagningsvarv 7: 2 r tills, 1 a, 1 r, 1 a. Upprepa varvet ut.
Klipp av garnet med lite tillgodo, trä det genom alla m, dra åt och sy fram och tillbaka så att hålet sluts.
Använd uppläggningsänden till att sy ihop ”sprundet” nertill.

Blöt mössan (jag tvättade den och sköljde den med hårbalsam för att göra ullen lite mjukare) och låt den torka, så blir maskorna jämnare.

Ge bort till någon som behöver en mössa, en brorsa eller båda delarna! Särskilt bra tror jag att den kan bli till dem som cyklar mycket och behöver en tunn mössa att ha under hjälmen.

Eller behåll den själv, förstås. Alla borde vi ju gå i mössa nu när vintern kommit!

© 2023 Eddna