Läser in...

Det behövs mer av hopp, ljus och framtidstro i världen, och alla kan vi bidra med något! Stort eller smått spelar ingen roll. Det viktiga är att vi gör det tillsammans. Med dessa nyårsvantar vill jag hjälpa de goda krafterna på traven så gott jag kan.

Därför får mina vantar bli en påminnelses om hoppets förunderliga kraft, om att hoppet aldrig är ute, och om att hoppet är det sista som överger människan.

I vantarna stickar jag in så många goda tankar jag kan, en innerlig hälsning till var och en som behöver den – och en önskan om fred och frihet för människorna på vår jord.

Vill du också sticka dig ett par nyårsvantar för att fira 2017:s ankomst? Då kommer ett mönster här – från mig till dig!

NYÅRSVANTEN – MITTENS OF HOPE

DesignMaja Karlsson

Storlek: Dam (Längd: 23 cm, Omkrets: 21 cm)

Material: 65 g naturvit (nr 28201) Mellanraggi, rester av Mellanraggi i ljusgrått (nr 28211) och petrol (nr 28353), strumpstickor 3 mm.

Masktäthet: 27 m x 32 v = 10 x 10 cm

Förklaringar: Öka 1 m under (ö1mu) = Sticka 1 rm i maskbågen från föregående varv, under följande m, sticka sedan 1 rm i ordinarie maska.

HÖGER VANTE

Med naturvit Mellanraggi och 2 strumpstickor:

I-CORD-UPPLÄGGNING

Uppläggningsvarv 1: Lägg upp 3 m på 2 strumpstickor, dra ur den ena stickan och placera sedan dessa maskor på din vänstra sticka (då har du garnet som du ska sticka med till vänster av arbetet), öka genom att sticka 1 rm i främre maskbågen och sedan 1 rm i bakre maskbågen i varvets första maska, sticka 2 rm = 4 rm.

Uppläggningsvarv 2: Flytta tillbaka de 3 vänstra maskorna till vänster sticka, öka genom att sticka 1 rm i främre maskbågen och sedan 1 rm i bakre maskbågen i varvets första maska, sticka 2 rm. (Varje gång varv 2 stickas ökas det totala maskantalet med 1 m.)

Upprepa varv 2 till du har 58 maskor på stickan.

Uppläggningsvarv 3: Flytta över de 3 vänstra maskorna till vänster sticka, 2 rm tills, 1 rm = 57 m
Uppläggningsvarv 4: Flytta över de 2 vänstra maskorna till vänster sticka, 2 rm tills = 56 m.

Fördela nu de 56 m jämnt över 4 strumpstickor (14-14-14-14) och sticka fortsättningsvis runt i slätstickning.

Sticka 2 räta varv.

Sticka enligt Diagram A.Sticka 4 räta varv.

TUMKIL

Höger tumme:

Ökningsvarv 1: Sticka räta maskor samtidigt som du ö1mu i den 3:e och 5:e maskan på sticka 3.
Sticka 1 rätt varv.
Ökningsvarv 2: Sticka räta maskor samtidigt som du ö1mu i den 3:e och 7:e maskan på sticka 3.
Sticka 1 rätt varv.
Ökningsvarv 3: Sticka räta maskor samtidigt som du ö1mu i den 3:e och 9:e maskan på sticka 3.
Sticka 1 rätt varv.
Ökningsvarv 4: Sticka räta maskor samtidigt som du ö1mu i den 3:e och 11:e maskan på sticka 3.
Sticka 1 rätt varv.
Ökningsvarv 5: Sticka räta maskor samtidigt som du ö1mu i den 3:e och 13:e maskan på sticka 3.
Sticka 1 rätt varv.
Ökningsvarv 6: Sticka räta maskor samtidigt som du ö1mu i den 3:e och 15:e maskan på sticka 3.
Sticka 1 rätt varv.
Ökningsvarv 7: Sticka räta maskor samtidigt som du ö1mu i den 3:e och 17:e maskan på sticka 3.
Sticka 1 rätt varv.

Sticka 30 m, flytta över tumkilens 17 m till en maskhållare eller en garnände, lägg upp 3 nya maskor, sticka rm varvet ut.

Sticka 2 räta varv.

Sticka enligt Diagram B.Sticka 6 räta varv.

Minskningsvarv: 1 rm, lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över den stickade, sticka resten av m på sticka 1, sticka rm till 3 m återstår på sticka 2, 2 rm tills, 1 rm, 1 rm, lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över den stickade, sticka resten av m på sticka 3, sticka till 3 m återstår på sticka 4, 2 rm tills, 1 rm = 4 m har minskats

Upprepa minskningsvarvet vartannat varv totalt 3 ggr, och sedan varje varv till 8 maskor återstår. Ta av garnet och dra det igenom resterande maskor.

TUMME

För över de 17 maskorna till 4 strumpstickor och sticka runt. På 1:a varvet plockas 3 nya maskor upp på baksidan av tummen = 20 m.
Sticka sedan rm till tummen mäter 5,5 cm.

Minska enligt samma princip som på vantens överdel, men minska på varje varv direkt till 8 m återstår. Ta av garnet och dra det igenom resterande maskor.

Fäst lösa trådar.

VÄNSTER VANTE

Sticka enligt beskrivning för höger vante, men påbörja tumkilen i den 3:e och 5:e maskan från slutet räknat av sticka 4. Öka sedan enligt samma princip som på höger vante men räkna från slutet av sticka 4 istället för från början av sticka 3.Alternativ:

  1. Om du vill kan du välja att placera årtalet på framsidan av vanten istället för på insidan – då börjar varvet vid maska 29 istället för på maska 1.
  2. Du kan även utesluta årtalet genom att sticka ”rutmönster” hela vägen.

ETT GOTT NYTT ÅR FRÅN OSS ALLA PÅ JÄRBO GARN, TILL ER ALLA!

Uppdatering inför nyåret 2018: Nu bjuder vi på ett nytt diagram som du kan infoga i vanten istället för föregående årtal.© 2024 Eddna