Läser in...

”Flora Viola” och ”Löjtnantshjärtan” är båda designade av Ann-Louise Sörman – sponsoransvarig på den ideella föreningen som stickar för behövande i Sverige. Längst ned kan du läsa mer om denna viktiga organisation och hur du själv kan engagera dig, men först tänkte vi låta Ann-Louise berätta lite mer om mönstren och hur de kom till. Häng med!

91997 – ”Flora Viola”

”Den här ponchon kom till genom att en av damerna på vårt stickcafé fick idén att virka en poncho som var rak bak och hade en snibb fram. Denna smarta modell blev väldigt populär, eftersom den inte knölar sig bakom ryggen om man sitter ned mycket. Själv upplever jag också att en sådan modell är lite smidigare att ha under t.ex. en jacka om man skulle behöva det. Sen kan man även vända den och ha snibben bak så får man det lite varmare om rumpan när man sitter ner, om man föredrar det!”

Denna mysiga poncho stickar du i antingen Mellanraggi eller Ylle. Gratis mönster hittar du här på hemsidan 

92135 – Löjtnantshjärtan

”Hjälpstickan lämnar en del bidrag på äldreboenden, så en del inspiration har kommit när jag hört hur de gamla diskuterat sjalar och sådant vi kommit dit med. Många av de äldre vill ha en stor sjal som ligger kvar om axlarna och inte kanar av om den inte är knuten framtill. De tyckte också om att när en sjal är stor, så kan man lägga den över benen om man är frusen framför tv:n. Hjärtat i mittenbården symboliserar all kärlek och värme som Hjälpstickan stickar in i bidragen. I vår logga är det ju också ett hjärta, så det passar bra tycker jag. Bambu Raggi är ett underbart garn att jobba med, så mjukt och härligt. Sjalen blir stor men ändå lätt!”

Denna ljuvliga sjal stickas alltså med vårt Bambu Raggi, och gratis mönster hittar du här på hemsidan >


Hjälpstickan är den ideella föreningen som stickar för behövande i Sverige. Denna säsong firar de 10 år, vilket betyder att de var bland de första som drog igång med hjälpstickning i större skala. Grundaren Ulrica Loeb berättar själv på hemsidan:

”Vintern 2007 efterlyste olika hjälporganisationer i Stockholm värmande kläder för de hemlösa. Alla som rensade garderoberna skänkte sommarkläder. Då väcktes en tanke hos mig: hur kunde jag hjälpa till och kanske få fler att hjälpa? Tiden gick och ett år senare kom det till mig; man kunde sticka för behövande och skänka det stickade till organisationerna.”

Idag finns den ideella föreningen på många ställen i Sverige – hela vägen från Borlänge till Malmö. Alla som är beredda att bidra med sin tid, kreativitet och garn är välkomna att engagera sig. Vi föreslår att du genast tar dig in på Hjälpstickans hemsida och tar reda på hur du också kan vara med och sprida värme till behövande!

© 2023 Eddna