Läser in...

I vår egen virkskola har Linda gått igenom hur man virkar en klassisk mormorsruta! I dag tänkte jag tipsa er två olika sätt att variera sitt mormorsrutevirkande.

Först vill jag nämna den så kallade monsterrutan. Det är en extra stor mormorsruta där man alltså fortsätter att öka enligt samma princip som när det gäller en vanlig mormorsruta – på en och samma ruta tills den nått önskad storlek. En monsterruta kan, om man gör den riktigt stor, fungera som babyfilt eller överkast till en spjälsäng. Lite mindre monsterrutor kan bli fina stolsdynor eller lappar i en större filt.

På bilden syns en monsterruta i Raggi, som jag just påbörjat. Om man använder något grövre garn som exempelvis Raggi eller Ulla går det extra fort fram med monsterrutevirkandet!



En annan rolig variation av mormorsrutan är att virka mormorsränder. Med den tekniken kan man exempelvis virka en filt, ett kuddöverdrag eller en duk. På bilden syns en provlapp med mormorsränder som jag har virkat i Soft Cotton.

Här kommer en beskrivning om du har lust att prova:

Mormorsränder

Lägg upp önskat antal luftmaskor.

Hur många maskor du ska lägga upp beror på hur bred du vill att filten ska bli. Det totala antalet luftmaskormaskor ska vara delbart med 3 m + 2 vändmaskor.

För en babyfilt i Soft Cotton, med bredd ca 60 cm behöver du lägga upp 108 m + 2 vändmaskor = 110 m.

Varv 1: Börja med att virka 1 fm med nedtag i 2:a maskan från nålen, gör sedan 1 fast maska i varje m = 108 m

Varv 2: Vänd och virka 3 lm (motsvarar den första stolpen), gör 1 st i den 1:a maskan, *hoppa sedan över 2 m och gör 3 st i följande m* upprepa från *-* tills 3 m återstår, hoppa över 2 m och avsluta med 2 st i den sista m.

Varv 3: Vänd och virka 3 lm (motsvarar den första stolpen), virka sedan 3 st i varje utrymme mellan stolpgrupperna, avsluta med 1 st den 3.e lm från föregående varv.

Varv 4: Byt färg om du vill göra en randig filt. Virka 3 lm (motsvarar den första stolpen) i det första utrymmet, gör 1 st i samma utrymme, *hoppa sedan över 2 m och gör 3 st i följande m* upprepa från *-* tills 3 m återstår, hoppa över 2 m och avsluta med 2 st i den sista m.

Upprepa varv 3 och 4 tills filten har önskad längd.

Önskar er många trevliga virkstunder!

© 2024 Eddna