Läser in...

Det är alltid en särskild glädje att sticka med garn från Manos del Uruguay! Att veta hur mycket omsorg och engagemang som ligger bakom varje enskild härva inspirerar mig! Därför var det ren och skär garnlycka att få provsticka deras nya kvalitet Marina – ett garn som nu finns hos Järbo Garn!

Marina är en tunn merinoull – perfekt för intrikata spetsmönster, romantiska sommarsjalar och skira accessoarer. Dessutom är garnet superwash-behandlat vilket innebär att du utan problem kan tvätta det stickade i tvättmaskinen.Med utgångspunkt från Marina – tänkte jag berätta lite för er om hur designprocessen brukar fungera för mig, dvs hur jag tänker idémässigt när jag jobbar utifrån ett givet material.

Vi tänker oss att jag står där med en härva Marina i handen – vad gör jag nu?

Jo jag börjar med att se och känna på garnet och försöker sedan ta reda på så mycket som möjligt om det. Vilken kvalitet är det? Hur är det spunnet? Är det tunt eller grovt? Är det matt eller glansigt? Är det fluffigt eller slankt? Är det flexibelt eller stumt? Enfärgat eller melerat?  Genom att svara på dessa frågor får jag en fingervisning om vilken typ av plagg det skulle kunna tänkas passa till… Ofta stickar jag också en provlapp för att bekanta mig med garnet rent praktiskt.

Så här upplevde jag Marina:

Marina är en tunn merinoull (som jag nämnde tidigare) – ett typiskt sjalgarn. Merinoull ger distinkta maskor och fungerar väldigt fint när man vill sticka spets- eller strukturmönster. Garnet har en lätt melering som ger liv åt exempelvis ett spetsmönster utan att skapa ett rörigt intryck.

Förhoppningsvis har jag vid det här laget bildat mig en uppfattning om ungefär vad jag vill skapa av garnet. Den här gången kom jag fram till att jag ville göra en mudd som kan användas antingen i par med en likadan, eller ensam som armband.

Nu går jag vidare till att tänka form och struktur – alltså designa. Jag brukar jobba med en slags associationskedja… Vänta lite så ska jag förklara bättre. Jo, jag försöker hitta någonting liten detalj att utgå från och sedan låter jag tankarna spinna vidare. Det skulle exempelvis kunna vara garnets färg: Grön. Jag funderar på vad jag förknippar med grönt? Kanske läser jag också på om vad färgen grönt symboliserar i olika kulturer och sammanhang… Med den här metoden får jag fram en massa nyckelord: Liv, livskraft, natur, växtlighet, botanik, lycka, utveckling osv. Detta skulle exempelvis kunna leda till att jag blir inspirerad att leta vidare efter olika typer av bladmönster… Eller att jag stickar ett strukturmönster i form av en fyrklöver som ju också symboliserar lycka.

Men i det här fallet fick jag ett annat uppslag. Det var färgens namn ”Wasabi” som satte igång mina associationskedja. Wasabi är en japansk växt som den som någon gång ätit Sushi säkerligen stött på. Och det var detta med Japan, som jag fastnade för. Jag tycker nämligen att japansk stickning och virkning är otroligt inspirerande! Det är framförallt enkelheten och de smarta lösningarna som inspirerar mig i japansk design. Så jag läste på om allt japanskt jag kunde komma  – Wasabi, Sakura (körsbärsblom) osv. Sedan letade jag bilder av japanska stickade plagg på Pinterest – en otroligt fin källa till inspiration.

Spetsstickning är väldigt vanligt förekommande i Japan – så det var där jag landade tillslut. Jag valde ut ett enkelt spetsmönster som jag tycker har lite av den där japanska enkelheten. I kombination med en rätstickad knappbård bildar det en fin helhet – min egen personliga tolkning av japansk sticktradition.

Så gick det till när jag provstickade Marina! Hoppas att ni också ska inspireras av det här härliga garnet!

Och hjärtligt välkomna att sticka mina muddar om ni vill!JAPANSKA MUDDAR I MARINA

Material: 5 g Marina, 5 knappar – ca 10 mm

Stickor: Nr 2,75, eller nr 3 om du inte har tillgång till nr 2,75.

Förklaringar: Dubbel vertikal minskning: Lyft 2 m som om de skulle stickas rätt, sticka 1 rm, drag de båda lyfta maskorna över den stickade maskan. (Detta skapar en lodrät minskningslinje med en central maska.)

Spetsmönster

Varv 1 (RS): *3 rm, 1 omsl, dubbel vertikal minskning, 1 omsl* upprepa från *-* varvet ut.

Varv 2 och samtliga aviga varv: Aviga maskor.

Varv 3 (RS): *1 omsl, dubbel vertikal minskning, 1 omsl, 3 rm* upprepa från *-* varvet ut.

MUDDAR

Lägg på sticka nr 2,75 (eller nr 3 om du inte har tillgång till 2,75) upp 20 m.

Varv 1-5: Räta maskor.

Sticka spetsmönster enligt beskrivning ovan, men med 1 rm i var sida (kantmaska), till arbetet mäter 14-15 cm. Avsluta med ett varv på avigsidan.

Sticka 6 räta varv.

Knapphålsvarv: 1 rm, *2 rm tills, 1 omsl, 2 rm* upprepa från *-* ytterligare 3 ggr, 1 omsl, 2 rm tills, 1 rm.

Sticka 3 räta varv.

Maska av. Fäst lösa trådar. Sy i 5 knappar.

Sticka ytterligare en mudd om du vill använda muddarna i par.

© 2023 Eddna