Sticka mamelucker i din storlek

Läser in...För ungefär ett år sedan designade jag (Maja) ett par mamelucker. Jag kallade dem för Mameluck 2.0 eftersom tanken var att uppdatera gamla tiders yllebyxa, så att den skulle tillgodose nutida önskemål och krav på stil och passform.

Det visade sig att det var fler än jag som längtade efter moderna mamelucker! Under det gångna året har många stickat sina egna varianter. Det syns bland annat på Instagram under hashtaggen #mameluck20 och på Ravelry där många lagt upp foton av sina yllebyxor.

Det är så fantastiskt roligt att se alla de olika färgval som gjorts – och att mameluckerna används och värmer både på skridskoturen, när fågelfröna ska fyllas på och på väg till nyårsbalunsen…

Dessutom är det inte bara svenskar som stickat dem (trots att mönstret hitintills bara funnits på svenska). Nej då, mameluckerna har seglat ut över världen och bland annat stickats flitigt i vårt grannland Norge. Därför är vi glada att meddela att en översättning gjorts och att det norska mönstret nu finns tillgängligt på vår blogg!Ovan syns fyra av de mamelucker som stickats under året. Det är Instagrammarna: @jennyengvall @zissousweets och @eliset232 som stickat mameluckerna i grå och beiga nyanser. De blå står Ravelry-användaren lukknits för.

Jag har under året fått många frågor om hur man kan anpassa mameluckerna till sina egna mått. Här kommer därför tips på hur ni kan tänka om ni vill förminska eller förstora dem:

Mönstret utgår från mitt midjemått som är ca 72 cm (motsvarar medium). Vill du förminska eller förstora ska du öka/minska antalet maskor med ett antal som är delbart med 4. 2 m resår motsvarar grovt räknat 1 cm. Om du ökar eller minskar antalet maskor i midjan kan du sedan låta resårpanelerna behålla sin bredd och istället bredda/förminska de båda mittenpartierna, med hälften av det antal maskor du lagt till. Följ sedan mönstrets princip och öka i samtliga av dessa maskor, efter resåren. Om du sedan behöver bredda eller minska höftmåttet ytterligare kan du göra färre eller fler ökningar i sidorna. Om du gör fler rekommenderar jag att du lägger ökningarna tätare än vart 5:e varv. Mitt höftmått är 104 cm och mönstret täcker ett mått på 104-110 cm. Ett hett tips är också att använda en lång rundsticka när du stickar – så kan du prova att mameluckerna sitter bra, efterhand som du stickar!Mitt senaste par gjorde jag tvåfärgade med en liten mönsterbård i midjan. De är stickade i Gästrike 2tr i färgerna grått (9203) och oliv (9215). Det är tacksamt att använda en kontrasterande färg till muddarna, som jag gjort här!

Visste du förresten att plagget mamelucker är döpt efter en slags muslimska slavkrigare som hette Mamluker. Ordet ”Mamluk” betyder ordagrant ”ägd”, vilket känns fullt rimligt med tanke på att mamelucker verkligen äger!;)

Med det vill jag önska er mycket stickglädje med hopp om välsittande mamelucker!

© 2024 Eddna