Läser in...
lovikka-04_kopiera

Lovikkagarn och lovikkavantar

Lovikkavanten är en klassisk stickad vante som kännetecknas av det varma, tjocka ullgarnet den stickas i samt den speciella mudden med enkelt broderi.
Du har kanske stickat Lovikkavantar i slöjden? Lovikkavanten är faktiskt ett riktigt bra första projekt.

Hos oss hittar du allt du behöver: Lovikkagarn, gratis mönster och dessutom en detaljerad filmguide. Filmen visar hur du stickar vantarna från start till slut. Köp garn och utskrift av mönster (eller ladda ner PDF gratis) och titta filmerna så är du redo att sätta igång!

Till Lovikka från Järbo

Garnet är ett rent ullgarn på härva med 60 meter per 100 gram.

Till vår filmguide

I vår filmguide får du lära dig sticka Lovikkavantar från start till slut.

Mönstertips i Lovikka

Lovikka passar perfekt till ytterplagg, varma accessoarer... helt enkelt till  mer än bara vantar!

Lovikkavantens historia

Lovikkavantens historia tar sin början 1892 i byn Lovikka i Tornedalen. Det var då Erika Aittamaa – efter att ha fått en vantbeställning – gjorde sitt första försök med att sticka extra tjocka och slitstarka vantar. När vantarna var färdiga och skulle levereras möttes hon av missnöje… Beställaren var inte alls nöjd med vantarna. Som tur var gav inte Erika upp! Istället gjorde hon nya försök med att tvätta vantarna flera gånger och sedan rugga ytan med karda. Då blev resultatet annorlunda – en luftig och lätt och ovanligt värmande vante! Efterhand började Erika pryda vantens dubbelvikta krage med flerfärgade broderier. Det gjorde passformen bättre eftersom kragen då blev stummare och inte töjde sig så mycket. Dessutom försågs vantarna enligt gammal tradition med snodd och tofs så att de kunde knytas ihop och enkelt hängas upp på tork.

Vantarna blev snart så efterfrågade att Erika kunde försörja sig och barnen på inkomsterna från vantförsäljning. Efterfrågan blev till och med så stor att hon fick lära upp fler stickerskor för att hinna med att leverera vantar till alla som ville ha.

Stickor och tillbehör

© 2024 Eddna