Läser in...

Hej alla vinterstickande vänner – Anna här igen!

Ni har ju sett en grå reflexmössa som var stickad på snedden. Men jag fick några svarta nystan också, och det dök upp en idé till. Svart är lite mer glamour än grått, det kan inte hjälpas. Så här kommer ytterligare en mössa, enkel och lite ovanlig. Sticka den åt dig själv om du ofta är ute och går i mörkret och behöver reflektera lite extra, eller till en vän!Lite mer glamorösa vinterpromenadsmössan

Garn: Reflex
Garnåtgång: Ca 100g till vuxenstorlek
Stickor: nr 4

Såhär gör man:

Mät huvudets omkrets (din egen eller en tänkt mottagares – ska det bli en överraskning, så smygmät en befintlig mössa eller gissa).
Mät också hur hög du vill att den ska vara inklusive en kant att vika upp så att öronen får det extra varmt.

Lägg upp 3 maskor med en ganska lång garnände tillgodo.
Sticka rätstickning:
1 maska, 1 vridet omslag, sticka varvet ut.
Sticka på detta vis – resultatet kommer att bli en liksidig triangel med två lika sidor (och en rät vinkel mellan dem, senare ett av rektangelns hörn) och en bredare, som är den du stickar på – tills de båda kortare sidorna är så breda som mössans höjd. För mig blev det 60 maskor.
Fortsätt att öka i ena kanten, alltså på vartannat varv.
På resten av varven minskar du istället, såhär: 1 rät maska, 2 maskor tillsammans, räta maskor varvet ut.

Jag tyckte att det kunde vara roligt med ett par slätstickade ränder på mössan – och då ska de ju bli snygga på den uppvikta kanten också.
Såhär kan man göra dem:
Varv 1: 1 rm, 1 vridet omslag, 18 rm, resten av varvet am.
Varv 2: rm tills 20 m återstår, 20 am.
Upprepa detta till exempel två gånger (randen blir i så fall 6 v bred) och återgå sedan till rätstickning.
Jag gjorde två sådana här ränder på mössan.

När den långa sidan är lika lång som huvudets omkretsmått, minska istället för att öka: 1 rm, 2 tillsammans, rm varvet ut.
Fortsätt minska i början av alla varv tills 3 maskor återstår, klipp av garnet med en bra bit tillgodo och dra det genom maskorna.

Använd ”startänden” till att sy ihop rektangeln till en tub med den slätstickade rätsidan inåt.
Använd ”slutänden” till att dra ihop mössan upptill genom att trä den genom ungefär varannan kantmaska, dra ihop, fördela vecken jämnt och sedan sy några gånger tvärs över det lilla hål som återstår. Fäst ordentligt.

Vänd mössan, vik upp kanten, sätt mössan på huvudet och kliv ut i vintermörkret! Eller packa in den fint till någon som behöver den ännu mer än du. Gärna med ett par vanliga reflexer som extrapresent – de blirfina paketdekorationer!

© 2024 Eddna