Läser in...

Vill du vara hetast på stranden i sommar? Då ska du virka dig denna skönhet!

Oavsett vad du tar med dig – badkläder, sommarläsning, eller varför inte ditt handarbete – så fixar denna härliga sommarväska det. Den är virkad i Soft Cotton, med en stadig skinnbotten och handtag med vackra träpärlor. Det grafiska mönstret ger en klassisk retrokänsla, samtidigt som de starka färgerna förmedlar modern sommar á la 2015.

Kanske har du följt Lindas arbete på Instagram? Här får du hela beskrivningen!

Sommarväska

Du behöver:
Soft Cotton, ca 200 g natur (8802), 100 g cerise (8825), 100 g rosa (8814)
1 naturfärgad väskbotten (32×10 cm/52 hål)
Matchande handtag
1-2 knappar, ca 2 cm i diameter
Virknål nr 3.5

Gör så här:
Virka första varvet i väskbotten med dubbelt garn, natur:

*2 fm i samma hål, 1 lm*, upprepa *-* runtom = 156 fm.
Slut varvet med 1 sm.
Ta av den ena garntråden och fäst de lösa trådarna.Från varv 2 virkas med en tråd enligt diagrammet. Mät ut var du vill börja och virka 1 fm i varje fm.

Färgbyte: Byt färg i sista genomdraget på fm före färgbytet i diagrammet. Låt den tråd som det inte virkas med, gå med i maskorna, så den virkas in och därmed inte syns på baksidan. Tips: För att inte trådarna ska sno sig, så flytta exempelvis den naturfärgade tråden över och bakom den rosa, och sedan den rosa under och bakom den vita.

Virka runt, runt utan avslut på varven, så slipper du en skarv. OBS! Varvets början hamnar alltid före färgbytet till en triangel och flyttas därmed lite åt höger för varje varv.Virka 3 rapporter på höjden. Väskan blir då ca 25 cm hög.

1 rapport = 1 cerise triangel + 1 rosa triangel.

Kant upptill: Virka med natur, 3 varv fm i fm. Markera mitt bak. På det 4:e varvet hoppar du över de mittersta 7 m vid markeringen och virkar 7 lm, fortsätt sedan med fm i 4:e fm och 3 varv till. Sluta med 1-2 sm. Ta av garnet ganska långt så du kan sy kanten med sen.Slejf: Kanten viks inåt, så de 7 överhoppade fm läggs parallellt med de 7 lm, se bild. Virka 7 fm med nedtag genom fm + lm, se bild. Vänd med tråden på insidan av arbetet och virka fram och tillbaka till önskad längd. Mät ut var du vill ha knappen/knapparna framtill på väskan och virka slejfen fram till knappen. Knapphål: Hoppa över de mittersta 3 fm och virka 3 lm, fortsätt virka i 4:e fm. Virka ca 2 varv till. Ta av och fäst garnet. Sy ev. några stygn runtom knapphålet för mer stadga.

 Kant: Vik kanten inåt och sy fast med små kaststygn i varje maska runtom hela väskan. Se till att kanten blir rak upptill.Handtag: Sy fast handtagen ordentligt (med garn) på insidan av väskan kant.

Sy fast knappen/knapparna på framsidan. Jag valde att ha två knappar för att kunna stänga väskan olika tajt, med mycket eller lite packning i.Psst…
I vår Facebook-grupp Virka & Lär med Järbo Garn delar vi erfarenheter och inspiration med varann. Och visa gärna dina alster på Facebook och Instagram (@jarbogarn), hashtagga #jarbogarn.

© 2024 Eddna