Läser in...

Hej garnvänner!

Här kommer en hälsning från Anna igen – jag har äntligen blivit klar med beskrivningen till en spädbarnskofta som jag har haft i huvudet länge och som har legat klar sånär som på knappar nästan ännu längre. Hoppas att den kan vara något för några av er! Glöm inte att spädbarnskläder är utmärkta restgarnsprojekt eftersom det inte går åt så mycket garn till dem och dessutom utmärkta mellanprojekt eftersom det går snabbt att få dem färdiga. Den som inte har någon att ge den färdiga koftan till får gärna skriva i kommentarfältet, så ska jag ordna adresser till några som skulle bli väldigt glada för den!

En kofta som eliminerar behovet av halsduk (eller värmekrage) och som gör att glipan mellan ärmen och vanten försvinner – det är en vinterkofta, eller hur?

Och innan det blir kallt kan den vara den lagom varma koftan med den extra stora kragen, och ärmmuddarna kan vikas upp. En sensommarkofta eller till och med en sommarkvällskofta?

Modellen hade funnits i mitt huvud ett tag innan jag provade att sticka den. Det blev två grå prototypkoftor i ett garn som jag hade fått av Stina, syskonkoftor till en storasyster och en lillebror, och de har blivit mycket använda. Innan jag började på den andra visste jag att knapphålet för den första knappen blir finast att placera på ”fel” sida – det blir rätt när kragen viks ner.

Ärmmuddarna är alltså extra långa för att de ska kunna fungera som halvvantar och för att man ska kunna trä vantar på händerna utan att koftans mudd åker upp. I ”sömmen” har de ett hål för tummen. Vill man ha vanliga muddar är det naturligtvis hur lätt som helst att göra sådana.

Modellen bygger på Två trådändars lilla kofta med virkade ärmsömmar, och har man ett tillräckligt stort nystan klarar man hela koftan med bara två trådar att fästa efteråt. Till koftan på bilden har jag använt Järbo Big Verona i en blekrosa nyans.

Storlek? Jag tycker att den borde passa de flesta barn som är upp till ett halvår gamla. Susanne som har provstickat provade den på sitt barnbarn som har kläder i 72 cl, och det brukar räknas som nio månader.



Lilla tuffing

Garn: Järbo Big Verona eller Lady
Garnåtgång: ca 200g
Stickor: 4 (jag har stickat på rundsticka, men egentligen går det fint att sticka på raka stickor också)

Lägg upp 88 m (detta är kragens kant).
Varv 1: 5 rm, *2 am, 2 rm*, upprepa från * till * tills 7 m återstår, 2 am, 5 rm.
Varv 2: 7 rm, *2 am, 2 rm*, upprepa från * till * tills 7 m återstår, 7 rm.
Varv 3, 5, 7: som varv 1.
Varv 4, 6: som varv 2.
Varv 8 (det första knapphålets första halva): som varv 2 tills 7 m återstår, 3 rm, maska av 2 m, 2 rm.
Varv 9 (det första knapphålets andra halva): 2 rm, 2 vridna omslag (ersätter de avmaskade maskorna), 1 rm, sedan som varv 1.

Fortsätt sedan med ojämna varv som varv 1 och jämna varv som varv 2 fram till och med varv 22.

Varv 23 (det andra knapphålets första halva, och i stickningens andra kant): som varv 1 tills 5 m återstår, 1 rm, maska av 2 m, 2 rm.
Varv 24 (det andra knapphålets andra halva): 2 rm, 2 vridna omslag (ersätter de avmaskade maskorna), 1 rm, sedan som varv 2.
Fortsätt sedan med ojämna varv som varv 1 och jämna varv som varv 2 fram till och med varv 34.

Nu är kragen klar, och det är dags att börja på oket. Alla ökningar är gjorda med vridna omslag (omsl), men öka gärna på något annat sätt som du tycker blir bra, till exempel med Tant Koftas osynliga ökningar (en lutar åt vänster, den andra åt höger). Varje ökningsvarv resulterar i 8 nya m. Knapphålen hamnar bra med ett mellanrum på 14 v, tycker jag, och ett knapphål på ena sidan och sex knapphål på andra blev lagom på koftan på bilden.

Varv 35 (första ökningsvarvet): 15 rm (detta blir första framstycket), 1 omsl, 1 rm (första raglanmaskan), 1 omsl, 16 rm (detta blir första ärmen), 1 omsl, 1 rm (andra raglanmaskan), 1 omsl, 22 rm (ryggstycket), 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 16 rm (andra ärmen), 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 15 rm (andra framstycket).
Varv 36: 5 rm, am tills 5 m återstår, 5 rm.
Varv 37 (med första halvan av det tredje knapphålet): *rm fram till raglanmaskan, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl*, upprepa detta tre gånger, rm tills 5 m återstår, 1 rm, maska av 2 m, 2 rm.
Varv 38: 2 rm, 2 omsl, 1 rm, am tills 5 m återstår, 5 rm.
Varv 39: *rm fram till raglanmaskan, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl*, upprepa detta tre gånger, rm tills 5 m återstår, 5 rm.

Upprepa varv 36 och 39 tills oket är tillräckligt långt – jag tyckte att det blev bra att avsluta oket på varv 64. Glöm inte att göra knapphål med jämna mellanrum! Ränderna på oket är räta varv från avigsidan – jag stickade dem på varv 48, 54 och 60 och stickade raglanmaskorna a.

Delningsvarvet, stickas från rätsidan (början): sticka fram till första raglanm, 1 omslag, sticka raglanm r, 1 omslag, sticka fram till andra raglanm, 1 omslag.

Vänd och sticka slätstickning på den första ärmens m, mellan de två första raglanm (sticka inte själva raglanm) i 3 v. Detta är början på den första ärmen, och från och med nu görs inte fler ökningar.

Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.

Ärmens varv 5 (från rätsidan): 1 r (eller lyft 1:a m), 2 tills, sedan r v ut.

Fortsätt i slätstickning.

Ärmens varv 9: r tills 3 m återstår, 2 tills r, sticka sista m (a om du vill lyfta den som start på nästa v).

Fortsätt i slätstickning.

Upprepa v 5 på v 13, 21 osv och varv 9 på v 17, 25 osv.

När ärmen är 76 v lång räknat från slätstickningens början vid halsringningen (det är lättast att räkna därifrån, tycker jag) är det dags för mudden.

Sticka resår med 2 r, 2 a i 22 v.

Maska av i resår.

Spara sista m och sätt den på en virknål. Vik ärmen med rätsidan inåt och börja på ”sömmen” med 3 smygmaskor eller fasta maskor. Virka lika många i bara den ena kanten (detta blir tumhålet). Fortsätt sedan med nedtag i båda kanterna upp till delningen. Sätt m på höger sticka och ta bort virknålen.

Delningsvarvet (fortsättning): sticka 1 rm (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka ryggstyckets m, gör 1 omsl, sticka 1 m (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka andra ärmens m, gör 1 omsl och sticka sedan denna ärm likadant som den första.

När virkmaskan är satt på höger sticka, sticka 1 rm (raglanmaska), gör 1 omsl och sticka andra framstyckets m.

Nu sticker båda ärmarna ut.

Sticka nu slätstickning med rätstickade kanter fram och tillbaka över de m som återstår, framstycke-ryggstycke-framstycke (och gör knapphål med jämna mellanrum), tills koftan är nästan lagom lång. 98 v från uppläggningen upptill kan vara lagom.

Sticka kantmaskorna räta som tidigare och däremellan resår med 2 r, 2 a i 14 v.

Maska av med 5 r, sedan resår tills 5 m återstår, 5 r.

Fäst de båda trådändarna och sy i alla knappar – en på ”fel” kant.

Om du har möjlighet, så visa mottagaren (eller egentligen mottagarens föräldrar) att koftan går att använda med både knäppt och utfälld krage och att muddarna kan vikas upp när de inte används som halvvantar.

Och skriv gärna till den lilla tuffingen att det är bra att kunna vara tuff när det behövs men att man absolut inte behöver vara det jämt. Ännu viktigare än att vara tuff är det såklart att bry sig om andra!

 

© 2023 Eddna