Läser in...

Idag gör vi en ny djupdykning i sockstickandets ljuva konst! Jag (Maja) säger hej och välkommen till Pia Kammeborn – en av Järbo Garns gästbloggare.

Pia är en stor inspiratör när det gäller sockstickning! Dels som fantasirik kreatör och dels som förträfflig sockfotograf. Därför ska det bli mycket spännande att höra vad hon har för tips och trix att bjuda på.

Jag lämnar nyfiket över ordet till Pia:

1. Varför är det så roligt att sticka sockor?

För att det går relativt fort och sockorna är användbara och det är ett bra projekt att ha med sig och även att testa olika garner och mönster på. Jag tycker att ett par snygga strumpor eller sockor kan höja vilken outfit som helst ganska mycket. Och jag använder aldrig bomullsstrumpor, de är inte sköna och känns bara kalla. På sommarhalvåret går jag barfota och på vinterhalvåret har jag ullstrumpor, helst egenstickade.

2. Strumpstickor eller Magic Loop? Motivera varför.

Jag stickar än så länge på strumpstickor. Det är inget ställningstagande utan beror nog på att jag lärt mig på det viset och tycker att det funkar bra. Men jag är väldigt nyfiken på att lära mig magic loop så det är nog dags snart.

3. Vilken sorts häl gillar du bäst?

Jag brukar oftast göra den ”vanliga” med en hällapp och kilar, jag stickar oftast uppifrån och ner. Varannan maska lyfter jag på de räta varven så hälen blir förstärkt.

4. Hur gör du för att undvika SSS (Second Sock Syndrome)

Tyvärr ingenting. Jag har ett svårt SSS och en korg full av halva sockpar. Men då och då kör jag ett race och stickar ikapp mig själv och då går det ju fort att få flera par klara. Jag lurar på att börja sticka två på samma gång med magic loop för att undvika SSS.

5. När kan du inte vara utan ett par sockor på fötterna?

Från september till maj.

6. Kan du tipsa om ett fint sockmönster?  

Jag tycker väldigt mycket om I Heart Harvest Socks, enkla men raffinerade ribbstickade strumpor som stickas på tre strumpstickor istället för fyra. De har jag gjort flera par av. Och jag längtar efter att sticka Talia, ett par flerfärgsmönstrade knästrumpor. Båda finns på Ravelry.


I Heart Harvest Socks – ett av Pias favorit-sockmönster!

Ett stort och varmt tack till Pia från oss på Järbo Garn! Vad fint att vi fick ta del av dina svar.

P.S. Vill du se mer av Pias sockor och fotografier så rekommenderar vi ett besök på hennes fina blogg!

© 2024 Eddna