Läser in...

Varmt välkomna tillbaka!

Hoppas att julstämningen börjar sprida sig i stugorna och att ni har haft tid att njuta av er julstickning!

I del två kommer vi att ägna oss åt tumkilen – en detalj som gör din julvante extra välsittande. Kilen byggs upp av ökningar som skapar extra utrymme för tummen. Du kommer att få lära dig en ökningsteknik, där ökningen görs i en maska från föregående varv. Detta ger en nästintill ”osynlig” ökning som är fin att använda till exempel när en tumkil ska stickas!

Varmt lycka till!

JULVANTEN – DEL 2

Förklaringar:

Ö1mu:

HÖGER VANTE

Med BF:

Ökningsvarv 1: Sticka fram till sticka 3 ( = maska 1-24), ö1mu (se förklaring ovan) i den 3:e och 5:e m på sticka 3. Sticka varvet ut och sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 2: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 7:e m. Sticka varvet ut och sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 3: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 9:e m. Sticka varvet ut och sticka sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 4: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 11:e m. Sticka varvet ut och sticka sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 5: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 13:e m. Sticka varvet ut och sticka sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 6: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 15:e m. Sticka varvet ut och sticka därefter 1 varv utan ökningar.

Ökningsvarv 7: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 17:e m. Sticka varvet ut och sticka därefter 1 varv utan ökningar.

Sticka 26 m, flytta över tumkilens 17 m till en maskhållare eller en garnände.

Lägg upp 3 nya maskor ”bakom” tummen och sticka varvet ut.

Sticka ytterligare 1 varv.

VÄNSTER VANTE

Påbörja tumkilen i den 3:e och 5:e m från slutet på sticka 4. Öka sedan enligt samma princip som på höger vante, men räkna från slutet av sticka 4, i stället för från bör­ jan av sticka 3.

Sticka 43 m, flytta över tumkilens 17 m till en maskhållare eller en garnände.

Lägg upp 3 nya maskor ”bakom” tummen och sticka varvet ut.

Sticka ytterligare 1 varv.

PsstGå med i vår Facebook-grupp Julvanten – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #julvanten !

© Copyright Järbo Garn.

© 2023 Eddna