Läser in...

Hjärtligt välkommen hit, på självaste luciamorgon!

Hoppas att ljusen brinner hos dig, att du har något värmande i koppen och pepparkakor på fatet! Nu ska vi nämligen ta oss an den allra första delen av Julvanten 2019! Kanske kommer du att sticka ackompanjerad av vackra luciasånger? Det tänker i all fall jag (Maja) göra!

Del 1 fokuserar på den mönsterstickade mudden, som är ”skodd” med en resårmudd för extra god passform och värme. Konstruktionen liknar den som används när man stickar Lovikka-vantar, så kanske kommer du att känna igen dig lite om du gjort det någon gång? Vi kommer också att arbeta med två olika stickstorlekar, för att den mönsterstickade delen av mudden ska bli mera rymlig, medan resårdelen ska vara tajt. Denna del innehåller också en favorit i repris från förra årets julvante - nämligen den vackra Lettiska flätan som även ramar in årets mudd.

OBS! För att din vante ska få de mått som anges i storleksinfon är det viktigt att du kontrollerar att din masktäthet stämmer innan du börjar sticka! Här hittar du all information du behöver om materialåtgång, masktäthet och storlek.

MUDD - Mönsterstickad del

Med sticka 3 mm och MF1: Lägg upp 60 m. Sticka runt:

Lettisk Fläta

Varv 1: *1 rm med MF1, 1 rm med BF*. Upprepa från *–* varvet ut.

Varv 2: *1 am med MF1, 1 am med BF*. Upprepa från *–* varvet ut. OBS! Håll det båda trådarna framför ditt arbete när du stickar. Vid varje färgbyte ska det nya garnet föras under det garn du just har stickat med.

Varv 3: *1 am med MF1, 1 am med BF*. Upprepa från *–* varvet ut. OBS! Håll det båda trådarna framför ditt arbete när du stickar. Vid varje färgbyte ska det nya garnet föras över det garn du just har stickat med.

Sticka mönster i slätstickning (= räta maskor samtliga varv vid rundstickning) enligt diagrammet, dvs maska 1-10, 6 ggr per varv från varv 1-13. (OBS! Du läser diagrammet från höger till vänster.)

Så här håller jag garnet när jag stickar med två färger:

Den tråd som hålls närmast arbetet kallas för mönsterfärg (MF) och blir ”dominant” i mönstret (den syns alltså mest). Den tråd som hålls längst bort från arbetet kallas för bottenfärg (BF) och lägger sig som en bakgrund, dvs den framtäder inte lika tydligt som den dominanta tråden. Tänk på att MF ska löpa underifrån och BF ovanifrån! Och att det är viktigt att du är konsekvent med färgordningen för ett bra resultat. På varv 5-6 och 8-9 är tre färger aktiva. Då är det BF som ska vara dominant färg och MF2 som är bakgrund när själva stjärnorna stickas, mellan stjärnmotiven betraktas MF2 som dominant och MF1 som bakgrund. Du kan läsa mer om att sticka med flera färger här!

SMÄLLKARAMELL:

BF: Vit
MF1: Röd
MF2: Turkos 

GÅRDSTOMTEN:

BARNDOMSJUL:

MIDVINTERNATT:

Sticka ytterligare en lettisk fläta enligt tidigare beskrivning.

Nu är den mönsterstickade delen av mudden färdig - dags att gå vidare till den del som ska ge extra bra passform och värme, nämligen resårdelen!

MUDD - Resårstickad del

Vänd arbetet ut och in.

Byt till strumpstickor 2 mm och MF1:

Sticka 1 rätt varv i riktning åt vänster (= motsatt håll mot vad du tidigare stickat). Se pil på bilden ovan.

Sticka resår (1 rm, 1 am) i 19 varv.

Sticka 1 rätt varv.

Nu är mudden färdig! 

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Julvanten – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #julvanten2019 !

© 2024 Eddna