Läser in...

Du kan välja mellan 6 olika matchande blomstermotiv, när du dekorerar den enfärgade foten. Det är också fritt fram att välja var du vill placera dina motiv. På hälen, på ovansidan eller kanske både och?

Broderade maskstygn liknar maskor och kan användas som alternativ till flerfärgsstickning. Tekniken passar extra bra när det gäller små motiv eller mindre delar av ett större stickat motiv.

Gör så här: Använd en yllebroderinål med trubbig spets. Sy med flödiga stygn så att de lägger sig tillrätta över den ordinarie maskan. (Tänk på att du ska brodera i samma riktning som maskorna är stickade. I detta fall får du alltså vända på sockan när du broderar hälen.)

Tips: Eftersom sockan är så lång och det kan vara bra att ha båda händerna till broderingen, så kan det vara bra att fylla foten med något medan du syr. Det bör vara något som inte går så lätt att sy i, t.ex. en plastpåse fylld med tidningspapper.


Brodera vågrätt, från höger till vänster – eller från vänster till höger – på detta sätt.


Brodera lodrätt – nerifrån och upp – på detta sätt. Maskstygnen blir som broderad kedjesöm.

 

Så här dekorerar du sockans fot:

  1. Välj ut vilket/vilka motiv du vill använda dig av.
  2. Planera motivets placering, genom att markera antal maskor i höjd och bredd med nålar. Om du till exempel vill sy ett motiv på hälen så är det snyggt att centrera det. Räkna efter hur många maskor brett motivet är, räkna sedan hälens totala maskantal. Dra bort motivets maskor från hälens maskor och dela det resterande maskantalet på två. (Ex: 27 (hälmaskor) – 13 (motivmaskor) = 14, 14/2 = 7) För att motivet ska hamna i mitten ska du ha 7 maskor på var sida.
  3. Brodera motivet med maskstygn.
  4. Fäst lösa trådar.

 

Lindas socka

Linda och Maja vill passa på att tacka alla härliga stickare som deltagit i vår mysteriestickning. Vilket engagemang och så många vackra sockor vi fått ta del av! Det är vi väldigt glada för och vi hoppas att ni kommer att få glädje av era Järbosockor i vinter!

Alla delar i Järbosockan >

Psst… I vår Facebook-grupp Vi som stickar Järbosockan delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna din socka på Facebook och Instagram (@jarbogarn), hashtagga #järbosockan.

 

© 2024 Eddna