Läser in...Det har blivit dags att knyta ihop säcken! Eller ska vi kanske säga ”sätta kant på filten”?;)

Som kronan på verket, ska vår filt få en vacker avslutning i form av en I-cord som stickas direkt på filten. Mycket finurligt må ni tro! Det fina med en sådan kant är att den ser lika prydlig ut på både rätan och avigan, vilket kan vara extra bra på en filt som ju kan bli liggandes lite hipp som happ.Kanten från avigsidan

Häng med så ska jag visa hur det går till att sticka kanten:

I-cordkant

Du behöver rester av röd, vit, eller grå Raggi och 2 strumpstickor nr 5.

Börja så här: Lägg upp 3 m, skjut stickningen till höger sida av stickan utan att vända arbetet, (du har då det lösa trådarna på arbetets vänstra sida), sticka 2 rm, lyft nästa m som om du skulle sticka den avigt, gör 1 omslag.

Nu ska du ansluta den påbörjade I-corden till filten: Börja i ett av filtens hörn med rätsidan mot dig och plocka upp 1 rm (precis som när du plockar upp maskor efter en halsringning eller liknande), lyft omslaget över den räta maskan, lyft sedan den lyfta maskan över den räta maskan. Nu ska det vara 3 m på stickan! För arbetet till stickans högra sida utan att vända. Du ska nu ha ett utgångsläge som liknar detta:Fortsätt sedan så här:1. Sticka 2 rm.2. Lyft nästa maska som om du skulle sticka den avigt.3. Gör ett omslag.4. Plocka upp 1 rm längs med filtens kant.5. Lyft omslaget över den räta maskan.6. Lyft den lyfta maskan över den räta maskan och för tillbaka stickan så att arbetet sitter på stickans högra sida = 3 m.

Upprepa 1-6 runt hela filten. Se till att kanten blir flexibel genom att plocka upp 1 rm per maska på filtens över- och underkant, 1 rm mellan varje rätrilla (rilla=åsen som bildas av 2 räta varv) på sidorna, samt 1 extra rm i hörnen. När du stickat runt hela filten avmaskas de 3 resterande maskorna. Sy sedan försiktigt ihop I-cordens båda ändar så ”osynligt” som möjligt. Fäst lösa trådar.Så var julfilten FÄRDIG!

Ett varmt tack från oss som skapat filten till alla er som stickat och delat med er av bilder, pepp och kommentarer på vägen! Det här var så roligt så vi får nog nästan ta och göra om det igen ett annat år! Eller vad säger ni?

Och glöm nu inte att visa oss hur just din filt blev! Lägg gärna upp en bild i Facebook-gruppen ”Vi som stickar Järbofilten”. Vi är också väldigt nyfikna på hur du tänker använda din filt… Ska den bli en julklapp, kommer den att skänka dig värme under julhelgen eller ska den användas till något helt annat?

Än en gång: TACK för att du stickat med oss! Hoppas att du får mycket glädje av din julfilt!Psst… I vår Facebook-grupp Vi som stickar Järbofilten delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna din filt på Facebook och Instagram (@jarbogarn), hashtagga #järbofilten.© 2024 Eddna