Läser in...

Den här veckan lär vi känna en väldigt skicklig stickdesigner som gjort egna mönster i över 30 år. Hon är född i trakterna kring Göteborg, tycker om att läsa skruvade deckare och är en av våra mest anlitade designer. Numer driver hon sitt eget företag Soolorado Stickdesign i Lidköping, där hon bor tillsammans med sin familj. Det är med stolthet som vi presenterar;  Sanna Mårdh Castman!

 

Berätta lite om dig själv

Mitt namn är Sanna Mård Castman, född och uppvuxen utanför Göteborg. Numer, efter många år i Stockholm, bor och verkar jag i Lidköping tillsammans med min fina familj. Jag har hunnit bli 48 år och jobbar som stickdesigner i mitt egna företag Soolorado.

Jag älskar mitt jobb, att baka, sommaren, apelsiner, skruvade och intrikata deckare, havet och min familj så klart!

Vad (eller vem) fick dig att börja handarbeta?

Det måste ändå varit min mamma, när jag tänker efter. Hon har alltid handarbetat och jag kommer ihåg att hon stickade upp ”första”-modeller till Marks & Kattens när jag var liten. Marks & Kattens hette då Gustaf Werner AB. Min mormor jobbade också där, och sen började min mamma jobba där och när jag var 17-18 började jag också jobba där. Vi var faktiskt tre generationer där ett tag!

Kommer du ihåg ditt första projekt?

Mitt första handarbetsprojekt när jag var liten var små broderade korstygnstavlor. Det fanns alltid väv och garner att tillgå eftersom mormor jobbade på GW. Men, mitt första stickprojekt minns jag med glädje eftersom det var det som fick in mig i branschen, och fick mig att börja designa på allvar. Det var på 80-talet när det var en stickboom och Mohair var på modet. Så jag fick för mig att jag skulle börja sticka en mohairtröja. Egen design så klart.

Vilket är ditt bästa stick/virkminne?

Jag har två som sticker ut lite extra. Det första var när jag sålde min första design till Marks & Kattens. Jag var 17 år och hade stickat en egendesignad mohairtröja. Den uppmärksammades av chefsdesignern som köpte in den till kollektionen. Det andra var när min babystickbok ”Stickad Vinterfröjd” var klar och jag höll den i handen.

Har du något tips till folk som funderar på att bli designer?

Måste fundera.. Kanske att man ska våga, lita på sig själv och sin fantasi. Tro på det man gör helt enkelt!

Var hittar du inspiration till din design?

Inspirationen finns precis överallt! I matbutiken, på TV, på sjön, på stan, i biblioteket, i naturen, i färgkombinationer som du kanske ser någon bära på stan, i mönstret i en blomma. Ofta kan jag lägga mig och sluta ögonen och bara tänka.. så kommer det något!

Vilken är din favoritkvalité att arbeta med?

Det finns så många, men jag gillar tjocka ullgarner och bomullsgarner. Gärna ekologiskt. Jag går igång på att kombinera olika sticktekniker lite oväntat, eller någon speciell stickteknik i en typ av plagg där de vanligtvis inte förekommer ex: ruffiga flätor och romantisk spets i samma plagg, släppta maskor och ruffiga flätor och en damig, strikt kofta med chic krage. Lite busigt.

Finns det någon speciellt stick- eller virkteknik som du föredrar?

Rent sticktekniskt så älskar jag flätor, det är så roligt att sticka och se det växa fram! Rent stickestetiskt så finns det ju tekniker som är oerhört vackra och även roliga att sticka, som spets/hålmönster exempelvis. Sen gillar jag den gamla goda mosstickningen, tycker den är underbart snygg!

Avslutningsvis, vilka trender ser du inom handarbetsvärlden?

Vet inte riktigt, men det ser ut som och känns som att stickboomen håller i sig. Och fler och fler vill sticka och virka. Sen tror jag på stora plagg till nästa höst!

________________________________________________________________________________________________

Vi tackar Sanna så mycket för hennes medverkan, och håller tummarna för att hennes trendspaning stämmer! Nu vill vi uppmana er alla att gå in och läsa hennes blogg >. Ni kan även passa på att besöka hennes hemsida >, där ni hittar massvis av vackra bilder och projekt. När ni ändå håller på tycker vi att ni ska gilla Soolorado på Facebook >. Där lägger hon upp fina bilder, länkar till intressanta saker och ger en inblick i hur det är att jobba som stickdesigner.

Nedan hittar ni bilder och länkar till de mönster som Sanna bidragit med till vår senaste Inspiration 28. Visst blir man sugen på att sticka någon av dessa underbara tröjor?  

 


91442 – Damtröja Stella


91444 – Mönsterstickad kofta och tröja


91431 – Vackra basplagg

Gratis beskrivningar:
91442 >
91444 >
91431 >

© 2023 Eddna