Läser in...

Idag lär vi känna en inspirerande person som har rosentapeter på väggarna i sitt ”kontor”. Hon jobbar som frilansdesigner, har en populär stick- och virkblogg, driver sin egen nätbutik och håller i kurser och föreläsningar. Som om inte det vore nog så kommer hon dessutom att börja blogga på vår hemsida från och med nästa vecka. Låt oss presentera; Maja Karlsson!

Berätta lite om dig själv

Jag heter Maja Karlsson. Sedan hösten 2012 jobbar jag som frilansande mönsterdesigner för Järbo Garn, Allers, Libris Förlag m.fl. Mina arbetsdagar tillbringar jag i en ateljé med rosentapeter och knarrande trägolv. Den ligger högst upp i en 1920-tals villa i hjärtat av Värmland, närmare bestämt i Arvika.

Förutom att jobba med stick- och virkdesign så bloggar jag på husmorsskolan.blogspot.com > och driver en egen nätbutik som heter Majas Manufaktur >, där jag säljer sybehör och garn m.m. Jag brukar också hålla kurser och föreläsningar i ämnet vintagestickning.

Vad (eller vem) fick dig att börja handarbeta?

Min mormor! Det var hon som lärde mig sticka när jag var 6-7 år.

Kommer du ihåg ditt första projekt?

Ja, det gör jag! Det var en ljusblå liten kofta som jag stickade till min nalle. Rätstickad förstås – och gles och ojämn på sina ställen… Koftan finns fortfarande kvar som en fin påminnelse om hur allt började!

Vilket är ditt bästa stick/virkminne?

Då väljer jag ett ganska färskt minne: I somras åkte jag på stickresa till England. Där besökte jag en stickfestival i Brighton och gick på flera givande kurser, sedan reste jag vidare med tåg genom England för att hälsa på en stickkollega som inspirerat mig mycket genom åren. Hela resan gav så mycket energi i form av nya idéer och skaparlust inför hösten!

Annars tycker jag att alla de stunder jag stickat eller virkat tillsammans med vänner och släktingar är mina bästa stickminnen. Den där tysta gemenskapen som uppstår när man handarbetar tillsammans är något av det finaste jag vet!

Har du något tips till folk som funderar på att bli designer?

Sticka och virka så mycket som möjligt – utforska olika typer av tekniker och lär dig förstå och bemästra olika sorters plagg. Vill du lära dig nya moment? Använd alla de resurser som finns omkring oss i form av bildbeskrivningar och filmer (YouTube >) på nätet eller fråga äldre släktingar och vänner om deras bästa knep! Börja med att designa något litet – som ett par vantar eller en halsduk! Våga pröva dig fram och var envis. Med envishet kommer man långt!

Vill du utbilda dig inom stickning och design finns det bland annat kurser på HV-skola i Stockholm.

Var hittar du inspiration till din design?

Egentligen överallt, men för att försöka vara lite mer konkret så inspireras jag bland annat av det här; natur och flora, barnboksillustrationer, filmer och tv-serier i retrostil, pappersdockor, konst, litteratur, engelska och amerikanska stickdesigners, franska barnkläder, stickade plagg i nordisk traditionell stil, gamla sticktidningar från 1940-talet och gamla handarbetsböcker!

Vilken är din favoritkvalité att arbeta med?

Ull! Ett oslagbart material att jobba med och så passar det så bra i vårt nordiska klimat!

Finns det någon speciellt stick- eller virkteknik som du föredrar?

När det gäller stickning tycker jag om att skapa strukturer med hjälp av mönster som bygger på räta och aviga mönster i olika kombinationer. Sedan är jag svag för gammal hederlig rätstickning som jag tycker är lite underskattad men enligt mig en jättevacker struktur! När det gäller virkning så fascineras jag av hur många metoder det finns för att åstadkomma rutor, och därför samlar jag på olika typer av filtrutor!

Vilka trender ser du inom handarbetsvärlden?

Jag tycker mig se en trend i att det handgjorda får en allt större roll i modevärlden. Att bära ett handstickat plagg ses som någonting oerhört exklusivt och värdefullt! På sikt tror jag att vi kommer att värdera kvalitet och hantverk högre och det kommer att leda till att fler och fler vill sticka och virka sina egna kläder. Jag spår att en stor stickboom är i antågande!

Avslutningsvis, vill du tipsa om något?

Om du är stick- eller virkintresserad och ännu inte har besökt nätforumet Ravelry > så tycker jag att du ska göra det! Där finns en uppsjö av mönster och massor av inspiration att inhämta.

Mitt andra tips riktar sig till alla äldre stickare och virkare; se till att du låter dina kunskaper gå vidare genom att lära barn och barnbarn att sticka eller virka! Att ges möjligheten att lära sig handarbeta är en underbar gåva att få!

________________________________________________________________________________________________

Vi instämmer verkligen i Majas kloka ord, och vill tacka henne för sin medverkan. Om du vill fortsätta inspireras av Maja tycker vi att du ska besöka hennes blogg >. Passa också på att kika in i hennes fina nätbutik >.

Som vi nämnde i inledningen så kommer Maja från och med nu att börja blogga för oss på vår hemsida. Här kommer hon att bjuda in er i hennes inspirerande designvardag, lägga upp gratis beskrivningar, ge er trendspaningar, skriva om senaste nytt från garnvärlden, och mycket annat! I väntan på det första inlägget kan ni spana in några av de beskrivningar som Maja bidragit med till vår senaste Inspiration 28 nedan. Massvis av skaparglädje!

 


91427 – Söta djurmössor


91381 – Grytlappar med djurmotiv


91379 – Lovikkainspirerad barnkofta 

Gratis beskrivningar:
91427 >
91381  >
91379 >

© 2024 Eddna