Läser in...

Hélène Magnússon är den senaste i raden av designsamarbeten med oss. Hon har designat den underbara koftan Maja i Léttlopi som verkligen gjort succé hos er stickare där ute. Mönstret är gratis och finns här på hemsidan och på Ravelry. Lär känna Hélène nedan!

Så här beskriver hon själv sin Maja-kofta:

Den isländska lopitröjan är nu en skyddad benämning och måste ha alla möjliga egenskaper för att få kallas så. Jag ville att min design skulle kunna kategoriseras som sådan, men inte vara din typiska islandströjan. För det första så stickas den på Island, med lopigarn. Den stickas på traditionellt sätt, det vill säga nedifrån och upp, det har ett begränsat antal färger och motiv på oket som upprepar sig i ärmslut och längst ner på koftan. Dessa motiv är på min kofta ovanligt långa vilket var lite utmanande när det gäller storlekarna, och jag är glad att det lyckades! Traditionella lopi-tröjor har ingen fram- eller baksida och jag har alltid en mer avancerad halsringning i mina tröjor men valde den enklaste här: det vill säga att sticka nacken på ryggen något högre. Tröjan har ingen midjeformning, vilket är ovanligt för mig.


Vem är du?

Jag heter Hélène Magnússon, jag är en fransk / isländsk designer. Jag bor i Reykjavík och har 3 döttrar. I ett tidigare liv var jag (i den ordningen:) advokat, kock, bergsguide, textildesigner och jag har nu arbetat heltid som självständig stickdesigner i 10 år. De olika upplevelserna har jag dock burit med mig, och jag har till exempel organiserat och guidat vandring och stickningsturer på Island (utom i år ...) sedan 2010. Jag har också skapat mitt eget hantverksutbud av mjukt och fint isländsk lammullsgarn i hopp om att det skulle hjälpa till att återuppliva några av de äldre traditionerna på Island.Vad inspirerar dig?

Jag brinner för det isländska stickningsarvet. Jag tror att det bästa sättet att bevara traditioner är att fortsätta med dem och ge dem ett nytt liv. Isländsk natur och färger spelar naturligtvis också en stor roll i mina mönster.


Vilka är dina favoritfärger?

Jag älskar färger så mycket att det skulle vara svårt att välja en favorit! Men vissa färger gillar mig bättre än andra: ge mig rött och turkos så strålar jag, ger mig ljusgrön eller pastellgul och jag ser ut som om jag är sjuk...


Hur började du skapa stickmönster?


Jag skrev mitt allra första mönster 2005 när jag publicerade min första stickbok: Icelandic color knitting. Det började som en akademisk forskning om bland annat isländsk intarsia, och det är lite roligt att jag skrev en stickbok så många år innan jag faktiskt började arbeta som stickdesigner!

Jag har publicerat många mönster sedan dess, i böcker och tidskrifter men mest på min webbplats och på Ravelry.

Jag har också skrivit fler böcker, bland annat Icelandic Handknits som finns på fyra språk, isländska, engelska, franska och danska, jag önskar att den också fanns på svenska! Den är influerad av Textilmuseet på Blönduós och återspeglar djupet i landets stickningstraditioner på 1800- och 1900-talet. I boken finns också inspiration av isländsk folklore och kultur, vintagefotografier samt isländska matlagningsrecept.


När började du sticka själv? Varför?

Min mamma lärde mig när jag var 7 år, men det var väldigt frustrerande: allt var så tätt att jag knappt röra stickorna, och jag hade aldrig rätt antal maskor. Sedan fick jag fatt i en hantverksbok för små flickor! Jag sparade pengar för att köpa den och lärde mig att sticka därifrån. Jag la upp 10 maskor och räknade dem hela tiden. Jag stickade många många meter och satte sakta men säkert in fler maskor, struktur och färgmönster. Det är synd att jag inte behöll det projektet! I dag är det otänkbart att inte göra något med mina händer, jag känner att jag slösar bort tiden. Stickning är det perfekta hantverket eftersom du kan bära det i fickan, göra det var som helst och du behöver inte mycket ljus heller! 


Vad skulle du säga är din specialitet eller vad som utmärker dig som designer?


Jag är specialiserad på isländsk stickning och på grund av detta har jag turen att kunna testa många olika tekniker. Mina mönster har ofta en gammaldags känsla blandat med moderna inslag. Jag älskar att blanda färger och skapa sofistikerade färgkombinationer.


Vad föredrar du att sticka?

Jag har egentligen inga preferenser, en del stickningar är bara mer avslappnande än andra! Just nu handlar jag om strumpor eftersom jag publicerar en ny bok "Socks of Iceland".


Vad vill du förmedla med din design?


En känsla av Island.


Berätta om din design för Järbo och processen, hur kom plaggen till?


Jag älskade att arbeta med Maja Karlsson som är en designer jag beundrar mycket. Jag visste att hon gärna ville se en lopi-kofta från mig. Jag tillbringade länge och väl med att stirra på moodboarden hon hade skapat, dagdrömde om den och förhalade (det vill säga stickade) framför att ta tag i designen. Moodboarden kändes väldigt skandinavisk och jag tog upp det som tilltalade mig som mer specifikt isländskt. Inga träd och rätt nyans av blått. Jag gick efter löv och kronor och började rita motiv direkt på datorn, sedan stickade jag prov på oket som jag försökte matcha färgerna i paletten med min vision.Har du några favoritstickor / virknålar eller tillbehör som du skulle vilja rekommendera?

Jag ogillar utbytbara stickor. Jag använder vanligtvis metallstickor, mer eller mindre spetsiga beroende på vad jag stickar, med en mycket flexibel kabel. Jag använder det som finns att få tag på i närheten (ofta Addi), för jag brukar tappa bort dem eller glömma dem här och där... Jag har många i samma storlekar ockuperade i olika projekt...

Jag skulle inte klara mig utan mina blockningsvajrar: de fick jag av en av stickarna i min vandringtur för många år sedan och jag kan inte tacka henne nog för dem!

Annars blocker jag fortfarande på min säng / soffa, men jag kommer att investera i ett blockningspaket en vacker dag!


Hur känns det att lansera design för Järbo?

Det är så spännande att möta en ny grupp av stickare! Och att få arbeta med andra människor, särskilt i de här ovanliga tider där man kan känna sig så ensam.IMG_20200228_150856
© 2024 Eddna