Läser in...

Marias snygga tröja är stickat efter vårt mönster 91006. Du kan ladda hem det gratis här >

 

Hej Maria! Hur står det till med dig?

Tack, bara bra. Jag har semester hela januari och därmed en hel del sticktid, så det känns väldigt bra.

Berätta lite om dig själv!

Okej, jag har fyra vuxna döttrar, två barnbarn och en hund. Jag arbetar i kyrkan som församlingsassistent. Jag sjunger i kör och jag stickar, de två sistnämnda sakerna gör jag ofta samtidigt.

Hur började ditt intresse för handarbete?

Jag har alltid tyckt om att sticka, virka, sy och pyssla. Jag tror jag var ungefär 9 eller 10 år, när jag lärde mig sticka. Dockkläder tillverkade jag gärna, både sydda, stickade och virkade. Stickintresset har kommit och gått i perioder. På 80-talet så stickade jag en massa mohairtröjor. När barnen var små fick de ofta hemstickade mössor och sånt. I början av 2000-talet så började jag igen. Då var det stora sjalar som lockade och det håller i sig än. Jag älskar att sticka sjalar även om det nu har börjat bli lite koftor också.

Vilket är ditt bästa stickminne?

När min mamma skulle fylla 80 år så började jag att sticka en stor, skir, spetsmönstrad sjal som present. Medan jag stickade så blev jag fascinerad över hur jag liksom stickade in en massa känslor och tankar i varje maska. Det blev som om hela sjalen fångade in mitt och min mammas liv. Det blev en väldigt uppskattad present och jag har många gånger hört hur min mamma med stolt röst säger, den här sjalen har min yngsta dotter stickat till mig.

Vad inspireras du av?

Jag kan blir otroligt inspirerad av att se och känna på ett garn. Ibland är det färgen och en annan gång kan det vara känslan när jag tar i nystanet. Det händer att jag då direkt får en tanke på vad just det garnet måste bli. På Stickcaféer är det alltid kul att se vad de andra stickar och jag tittar även på Ravelry och Instagram för att få inspiration.

Du ligger ju bakom den berömda Pyttipannasjalen – hur kom du på idén?

Det beror egentligen på att jag är lite lat. Jag hade kommit in i en period av att sticka sjalar. Min favoritsjal var en trekantig sjal som jag hittat på Yllotyll. Där stickade man först själva sjalen och sedan uddspetsen, sen syddes uddspetsen fast på sjalen. Jag avskyr momentet att sy i stickat så det var motigt varje gång. Sedan stickade jag några andra sjalar med andra former och tekniker.

Själva Pyttipanna-sjalen kom till en gång när jag skulle åka iväg på läger. Jag ville ha med mig något att sticka på den långa bussresan. Naturligtvis kom jag på det i sista minuten och inte hittade jag något bra mönster så jag tog med mig ett nystan Manos Silk Blend och ett par stickor. Sedan kombinerade jag ihop sånt jag kunde sticka utan mönster och så föddes Pyttipannan. Precis som i maträtten, där man tar vad man har i kylen, så satte jag ihop sådant jag kunde utantill, till en helhet.

 

Berätta lite om uppståndelsen kring detta!

Uppståndelse vet jag inte om jag kan kalla det men, när jag började blogga så publicerade jag mitt recept. Sedan dröjde det inte länge förrän Pyttipannan började spridas.

Jag har fått ta emot en väldig massa positiva kommentarer från stickare som berättat att tack vare Pyttipannan så har de vågat sig på att sticka spetsmönster för första gången. Väldigt många har tackat för att det är ett gratismönster.

Hur känns det att ha inspirerat så många människor?

Det är en alldeles speciell känsla, jag blir lika glad varje gång som någon hör av sig och berättar. Jag blir även både stolt och glad när jag ser någon som stickat sig en Pyttipanna.

I takt med internet och de sociala mediernas utveckling kan man nästan säga att hela världen gått och blivit ett enda stort stickkafé. Hur ser du på detta?

Det tycker jag är helt otroligt roligt. Det har fått mig att börja sticka efter engelska mönster. Först var jag väldigt feg men sen såg jag en kofta som jag absolut bara måste sticka. Det blev min inkörsport till engelska mönster. Eftersom suget på koftan var så starkt så tog jag mig över tröskeln och vågade. Sedan visade det sig att det inte alls var så svårt som jag hade trott.

Har du något tips till folk som vill komma igång med att göra egna mönster?

Våga testa och våga repa upp och testa igen och igen!

Vad har du på stickorna just nu?

En kofta, en sjal eller två och ett par sockor. Det kan nog tänkas att det finns lite mer i gömmorna, om jag gräver riktigt djupt i garnkorgen.

Avslutningsvis, vill du tipsa våra läsare om något?

Jag tycker att det är väldigt roligt att min Pyttipanna kommer att publiceras här på Järbos blogg, så den vill jag såklart tipsa om. Sen vill jag rekommendera alla som tycker om att sticka att skaffa ett konto på Ravelry. Där kan man hitta det mesta inom stickning.

En annan bra sak är Youtube, vad man än vill lära sig så kan man hitta det där. Enklast är det om man söker med engelska termer. Det kan handla om en viss typ av uppläggning eller avmaskning eller kanske om ett speciellt spetsmönster. Det finns även stickskola för nybörjare, ja allt. Sen är Instagram också en stor inspirationskälla.

Vill man besöka min blogg så är adressen garnomera.wordpress.com

______________________________________________________________________________________________

Vi vill tacka Maria för hennes medverkan, och uppmanar er alla att titta in på hennes blogg. Där kan ni bland annat läsa om Marias stickvardag, hitta gratis mönster och förlora er bland alla vackra sjalar!

På tal om sjalar så kommer vi att publicera Marias klassiska recept på Pyttipannasjalen här på vår blogg i morgon. Missa inte det!

© 2023 Eddna