Läser in...

Hej Christine! Berätta lite om dig själv för våra läsare
Jag heter Christine och är 14 (15 i maj) år. Jag har alltid gillat att pyssla och under åren provat på massor av olika pyssel; scrapbooking, brodera, sticka, pärla, måla etc. Pysslat har jag alltid gjort men fram tills jag provade virkning var det inget som jag verkligen fastnade för. Jag har en blogg som heter christinevirkar där jag lägger upp inspirationsbilder och mönster lite då och då. Det bästa jag vet är att lyssna på en spännande deckare och virka!

Hur började ditt intresse för handarbete?
Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag tycker också om att sy och när jag var hemma hos min farmor som liten ville jag alltid sy något. En dag kommer jag ihåg att hon tog fram stickor och ett garn till mig och lärde mig räta maskor. Jag stickade ett pannband men sen var det inte så mycket mer. Jag vet faktiskt inte riktigt varför jag började med just virkning. Jag hade aldrig virkat i slöjden när jag började, har ingen i familjen som virkar, kände ingen som virkade. Jag visste faktiskt knappt vad virkning var!

Men så köpte jag en pyssellåda med en virknål i när jag var kanske 10 och det var kanske så det började även om jag fram tills jag började i 7:an bara hade gjort en 2-3 små projekt. Men sen i början av 7:an så började jag av någon anledning virka och sedan var jag fast! Jag är helt självlärd och hade lätt att lära mig nya tekniker och mönster. Efter ett tag så tröttnade jag på att bara kunna virka det som det fanns mönster på och började virka på frihand.

Vad tycker du är det bästa med virkningen?
Att få vara kreativ, man kan virka precis vad som helst bara man har lite fantasi. Sedan så tycker jag det är superkul att kunna virka egna kläder, särskilt eftersom ingen verkar förstå att jag gjort dem själv, men det tar jag bara som en komplimang! Det jag tycker bäst om att virka är små figurer, djur, bakverk och annat pilligt. Ju pilligare desto bättre!

Vad inspireras du av?
Oj det var en svår fråga! Jag tror jag inspireras av lite allt möjligt, jag är ofta inne på Pinterest och virk-grupper på Facebook, där får jag förstås mycket inspiration. Men jag har mycket idéer i huvudet och vart jag får dem ifrån vet jag inte riktigt.

Du är bara 14 år, och redan en fullfjädrad virkdesigner. Det hör väl knappast till vanligheterna?
Nej det gör väl inte det. Men jag tycker det är kul att vara lite udda och inte ha samma hobbys som mina kompisar. Som sagt har jag bara virkat mycket sedan i början av 7:an och jag går nu i 8:an men eftersom jag oftast virkar så fort jag får en ledig stund så har jag hunnit utvecklas mycket.

Hur ser det ut bland dina jämnåriga vänner, är det många som stickar/virkar?
Några har bett mig försöka lära dem men ingen har gjort mer än något litet projekt eller ett par rader fram och tillbaka. Jag har en kompis som bor ganska långt från mig men när vi träffas brukar vi virka, hon virkar även när hon är själv men bara ibland om hon hittar något som hon verkligen vill göra.

Har du något tips till folk som vill komma igång och lära sig virka?
Börja med något riktigt riktigt enkelt, det är ingen ide att börja med något jättesvårt och tappa självförtroendet med en gång. Fortsätt sedan med svårare och svårare projekt. När du väl lärt dig grunderna så tycker jag inte du ska vara inte rädd för utmaningar! Det finns många bra böcker på biblioteken som du kan låna, där är det ofta tydliga bilder om hur du gör olika maskor. Sedan finns ju också Youtube och många bra Facebook-grupper där folk gärna hjälper till!

Vad har du på virknålen just nu?
Just nu ingenting. Jag har precis gjort klart två koftor men jag har en ide om vad nästa projekt ska bli. Jag har tänkt virka ett par torgvantar med crocodile stitch längst ner, jag såg ett par på Pinterest och dem var riktigt snygga! Så det blir nog nästa projekt, och självklart ska jag hitta på ett sätt att sätta min egen touch på dem.

Avslutningsvis, vill du tipsa våra läsare om något?
Ja, jag kan tipsa om ett mönster som kommer finnas här på Järbos blogg. Det är ett koftmönster som jag har gjort. Den är relativt snabbvirkad och anpassbar efter vilken storlek man än har. Väldigt snygg också om jag får säga det själv 

______________________________________________________________________________________________

Vi tackar Christine för hennes medverkan, och uppmanar er alla att titta in på hennes blogg och följa henne på Instagram (@christinekvist).

Imorgon bjuder hon dessutom på en riktig Colorbomb här i bloggen. Missa inte det!

© 2024 Eddna