Läser in...

Hjärtligt välkomna till tredje och sista delen av höstsockan!

Nu har det blivit dags att avsluta sockan med en mjuk och fluffig mudd. Mudden stickas i patent med två färger, vilket innebär att den blir vändbar. Om du viker ned mudden så framträder alltså mönsterfärg 2 extra bra, medan mönsterfärg 1 är dominant om du bär sockan utan vikkant. Både snyggt och finurligt!

Den tvåfärgade patentstickningen blir dubbelt så tjock som övriga sockan eftersom tekniken skapar en dubbelsidig struktur. Denna typ av resår blir inte lika stretchig som vanlig resår – utan mer flexibel och fluffig. Mudden är tänkt att vikas ned mjukt över vristen, alternativt bäras rakt men liten nedhasad.

För att kunna sticka den här typen av patent, behöver du lära dig två nya typer av maskor:

RÄTMASKA UNDER = RMU och AVIGMASKA UNDER = AMU

Längst ned i det här inlägget finns instruktionsfilmer som visar hur dessa maskor stickas. Här kommer också en skriftlig beskrivning:

RMU = Stick in höger sticka genom maskan under följande maska och sticka en rät maska genom denna. När den maska som skulle ha stickats förs av vänster sticka blir den ”tappad” och lägger sig om den stickade maskan.

AMU = Stick in höger sticka genom maskan under följande maska och sticka en avig maska genom denna. När den maska som skulle ha stickats förs av vänster sticka blir den ”tappad” och lägger sig om den stickade maskan.

ATT TÄNKA PÅ: Det är extra svårt att hitta rätt om man tappar maskor, eller ska åtgärda fel som behöver repas upp i patentstickningen. Då kan en lösning vara att repa upp ända till muddens början, för att få en nystart där man vet att allting stämmer.

RÄNDER

*Varv 1: Räta maskor med färg 2.

Varv 2: Räta maskor med färg 1.

Varv 3: Räta maskor med färg 2.

Varv 4: Räta maskor med färg 1.

Varv 5: Räta maskor med färg 2.**

Sticka 2 räta varv med färg 1.

Sticka enligt diagram B, varv 1-6 totalt 3 ggr, därefter varv 1-3, 1 ggn.

Upprepa RÄNDER från *-**.

Sticka 2 räta varv med färg 1.

DIAGRAM B

MUDD i tvåfärgad patent

Varv 1: Med färg 1: Sticka resår (1 rm, 1 am) varvet runt.

Varv 2: Med färg 1: Sticka resår (1 rmu, 1 am) varvet runt.

Varv 3: Med färg 2: Sticka resår (1 rm, 1 amu) varvet runt.

Upprepa varv 2 och 3 till mudden mäter 8 (10) cm.

Maska av i resår (1 rm, 1 am) med färg 1.

Ta av garnet och fäst lösa trådar.

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp ”Vi som stickar Järbosockan” – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att använda hashtag #höstsockan

© 2024 Eddna