Läser in...

Idag har vi fått den stora äran att publicera ett specialdesignat mönster av Ann-Louise Sörman från Hjälpstickan!Hjälpstickanvanten med reflex stickas i vårt Reflex, ihop med antingen Raggi eller Happy. På så vis får du en vante som både är värmande och hjälper dig att synas i mörkret. Att de dessutom blir väldigt snygga är bara en bonus!Innan vi kommer till själva mönstret tänkte vi bara skriva några rader om den fantastiska organisationen Hjälpstickan, som vi självklart är med och sponsrar. Såhär skriver grundaren Ulrica Loeb på deras hemsida:

”Vintern 2007 efterlyste olika hjälporganisationer i Stockholm värmande kläder för de hemlösa. Alla som rensade garderoberna skänkte sommarkläder.

Då väcktes en tanke hos mig: hur kunde jag hjälpa till och kanske få fler att hjälpa? Tiden gick och ett år senare kom det till mig; man kunde sticka för behövande och skänka det stickade till organisationerna.

Hjälpstickan är mitt initiativ för att hjälpa behövande. Min tanke är att man bidrar med sin tid, kreativitet och garn. Du får sticka vad du vill; vantar, mössor, halsdukar, sockor, halskragar…
Du kan köpa nytt garn eller använda rester. Det viktiga är att du stickar (eller virkar) med tanke på en behövande person.

Jag gör detta hel ideellt, det finns inga pengar i detta utan bara garn, stickor och hjärta.

Sedan 2011 drivs Hjälpstickan som en ideell förening.”

Om du vill ta reda på hur du kan hjälpa till är det bara att du klickar dig in på deras hemsida >Hjälpstickanvanten med reflex

Storlek: Dam(Herr)

Det här behöver du:
1 nystan Järbo Reflex svart (bf)
1 nystan Järbo Reflex grå (mf)
Alternativt:
1 nystan Järbo Happy eller Raggi antracitgrå (bf)
1 nystan Järbo Reflex naturvit (mf)
Några av vantarna på bilderna är stickade i höstens nya färger i Reflex, vilka du såklart också kan välja. Mixa och matcha som du vill, och hitta en färgkombination som du gillar!

Strumpstickor 5 mm
Säkerhetsnål/garnstump i avvikande färg

Förkortningar:
bf= bottenfärg
mf= mönsterfärg
rm=räta maskor
am=aviga maskor
2 rm tills= 2 räta maskor tillsammans
ssk= slip slip knit= lyft 1 m som om den skulle stickas rät, lyft nästa maska likadant.Sätt tillbaka maskorna på vänster sticka och sticka ihop dem.

Lägg med st 5 mm och bottenfärgen upp 32(36) m. Sticka ett varv rm och fördela sedan maskorna på 4 strumpstickor, 8(9) maskor/sticka.
Sticka slätstickning runt i 10 varv, första varvet är rätsidan=räta maskor. sticka 2 varv aviga maskor. Detta är mudden.
Fortsätt vanten i slätstickning.
4 varv bf
1 varv mf
2 varv bf
2 varv mf
2 varv bf
3 varv mf
2 varv bf
4 varv mf
1 varv bf
På nästa varv stickas enligt följande:
På första stickan, sticka 2 rm, sticka in en garnstump i avvikande färg över de 6 kommande maskorna. Lyft tillbaka dessa på vänster sticka och fortsätt sticka i bf varvet ut.
4 varv mf
2 varv bf
3 varv mf
2 varv bf
2 varv mf
2 varv bf
1 varv mf
Resten av vanten stickas i bf.
När vanten mäter 23(25) cm görs minskningar för fingertopparna enl följande:
Sticka 1 & 3: 1rm, ssk, rm stickan ut
Sticka 2 & 4: rm till 3 m återstår, 2 rm tills, 1 rm.
Upprepa minskningarna vartannat varv till 12 m återstår (3m/sticka).
Maska av.
Gör en vante till likadant, förutom att tumhålet görs en maska in på sticka 4.

Tumme:
Dra ut den avvikande garnstumpen och plocka upp maskorna på 3 stickor, plus en i varje “kortända”för att undvika hål, 14 m totalt i bf. Sticka slätstickning till tummen mäter 6 cm. Sticka på nästa varv ihop maskorna 2 och 2. Ta av garnet o trä genom de återstående maskorna.
Fäst trådarna.


© 2024 Eddna