Läser in...

Hej igen – Anna här! 

Är julklapparna klara? Eller behövs det bara en liten paus med något enkelt och snabbt? Eller planerar du för en stickkväll eller två under julledigheten?

Många av oss ser människorna som sitter utanför affären, vid gathörnet, vid busshållplatsen eller på gågatan och skakar en pappmugg med några mynt i. Många av oss tycker att det känns så futtigt att ge några mynt till.

Det är mycket som behöver förändras i Europa för att Rumäniens och Bulgariens romer ska få ett bra liv i sina hemländer. Det krävs reformer på EU-nivå och på nationell nivå, och biståndsorganisationer kan också göra en del om vi stöttar dem – men precis i ögonblicket på gatan är det svårt att säga att förändringen måste komma på en annan nivå. Då kan det vara bra att ha ett synligt och värmande tecken på medmänsklighet att ge. Mössa, vantar, sockor eller halsduk, kanske?





Under insamlingen Sticka & skicka IV förra vintern, när Hemmets Journal, Libris förlag och Hjälpstickan samarbetade för att värma hemlösa och utsatta människor runtom i Sverige, gjorde jag det här setet. Garnet är Gästrike med fyra trådar, ett ganska rustikt ullgarn som passar fint till mössa, vantar, sockor och halsduk.

Varje del kan också förenklas ytterligare och varieras på några olika sätt.

Du som vill använda annat garn, leta upp stickor som passar och sticka på mått istället! Vanten ska vara två handsbredder bred i rätstickning, mössan ska precis nå om huvudet i rätstickning, halsdukens bredd kan vara två handsbredder i rätstickning … ibland kan det vara så lätt!

Snygga kanter, som dessutom är lätta att sy i när det ska sys, får man genom att alltid sticka varvets sista maska avig, vända på arbetet som vanligt och sedan lyfta den istället för att sticka den.

P.S. Jag har börjat blogga igen – Ett varv till med Anna (http://www.hemmetsjournal.se/Annas/handarbete/blogg) heter min nya! D.S.

Hjälpstickan-setet

Garn: Järbo Gästrike 4tr (alternativ: Raggi eller Vinga)

Stickor: nummer 4 (inga strumpstickor eller rundstickor behövs, men sticka gärna fram och tillbaka på rundsticka)

Garnåtgång: räkna med en härva till mössan, drygt en till vantarna och ungefär en och en halv (130 gram) till sockorna. När det gäller halsduken är det förstås både maskantal och längd som avgör åtgången!

Halsduk

Den enklaste men kanske också lite långtråkiga delen: lägg upp 40 m och sticka rätstickning tills halsduken är ungefär 150 cm lång (eller prova vad du tycker är lagom).

Variationer:

En lite tjockare halsduk blir det i resårstickning: lägg upp till exempel 52 m och sticka 1 r, 1 a tills halsduken är ungefär 150 cm lång (eller prova vad du tycker är lagom).

En aningen mer arbetad halsduk blir det i mosstickning: lägg upp 40 m och sticka 1 r, 1 a osv och på nästa varv 1 a, 1 r osv tills halsduken är ungefär 150 cm lång (eller prova vad du tycker är lagom).



Vantar

En lång mudd som viks dubbel gör att de här vantarna värmer lite extra bra, särskilt om jackan eller rocken inte har mudd eller resår längst ut på ärmarna. Modellen är en utbyggd sammansmältning av flera olika tvåstickemodeller.



Lägg upp 40 m och sticka resår, 2 r, 2 a i 18–20 cm.

Sticka 10 v rätstickning. På det sista varvet, fäst två markörer efter 20 m och sticka varvet till slut.

V 1 för tumkilen: Sticka 20 m r, flytta den ena markören, lyft tråden mellan markörerna, vrid öglan, sätt den på vänster sticka och sticka den. Flytta den andra markören och sticka varvet till slut.

V 2: rätstickning

V 3: Sticka 20 m r, flytta markör, plocka upp 1 m som på v 1, sticka m mellan markörerna r, plocka upp 1 m, flytta den andra markören, sticka varvet till slut

Upprepa v 2 och 3 tills det är 17 m mellan markörerna.

Sticka 20 m r, sticka 17 m r och sticka sedan fram och tillbaka på de 17 m i 18 v.

Avsluta tummen: sticka 2 r, 2 tills r, upprepa varvet ut. Sticka 1 v r. Sticka sedan 1 r, 2 tills r, upprepa varvet ut. På nästa varv, sticka 2 tills över alla m. Klipp av garnet med en ände som är så lång att den kan användas till att sy ihop tummen. Dra änden genom alla maskorna.

Fortsätt på det ”halva” vantvarvet och sticka r fram och tillbaka över handens 40 m tills det är 48 v räknat från ”omstarten” efter tumstickningen. Sätt en markör på mitten.

Minskningsvarv 1: lyft 1:a m, 2 tills r, sticka r fram till 3 m före markören, 2 tills r, 1 r, flytta markören, 1 r, 2 tills r, sticka r tills det är 3 m kvar, 2 tills r, 1 a.

Minskningsvarv 2: lyft 1:a m, r fram till sista m, 1 a.

Upprepa minskningsvarv 1 och 2 tills bara ”kantmaskorna” (8 m) är kvar. Sticka ihop dem två och två, klipp av garnänden med så mycket tillgodo att det räcker till att sy ihop vanten, dra änden genom de 4 m.

Sy ihop tummens insida och handens utsida. Fäst alla ändar.

Sticka den andra vanten likadant – ingen spegelvändning behövs.

Rätstickad variant:

Sticka vanten i enbart rätstickning. Gör ett lite kortare skaft – det är ändå bra om det kan vikas en bit, så sitter det lite tätare runt handleden.

Slätstickad variant:

Sticka skaftet i resår och hand och tumme i slätstickning.

Mosstickad variant:

Sticka skaftet i resår och hand och tumme i mosstickning.

Halvvante:

Sticka skaftet i resår och fortsätt med rätstickning, slätstickning eller mosstickning. Maska av tummens 17 m direkt och fortsätt sticka på handens m i ungefär 4 cm. Sticka 4 v resår och maska av.



Mössa

Den här mössan är lite inspirerad av en modell som Gerald Alt, ägaren till garnaffären iKnit i London, presenterar i boken Knitting to share.

En bred resårkant som viks dubbel värmer öronen extra bra.

Den som vill ha en mössa med lite lösare passform och ”häng” ökar maskantalet med 4, 8 eller 12 och stickar fler varv.



Lägg upp 100 m (med en ganska lång garnände tillgodo) och sticka resår, 2 r, 2 a, i 18–20 cm.

Sticka sedan r i ungefär 60 v.

Maska av, ta till en garnände att sy med och klipp av garnet.

Vik stycket dubbelt och sy från resåren och upp till kanten.

Öppna tuben och vik den så att sömmen istället är mitt på.

Sy ihop överkanten.

Vänd mössan. Ta det ena hörnet, platta ut det så att sömmen är mitt på och vik det mot mitten (svårt att förklara, men titta på bilden!). Fäst med några stygn. Gör likadant med andra hörnet.

Vill du sy hela mössans topp utan att ta av garnet? Sy från mitten ut till ena hörnet. Stick nålen genom hörnet och vänd mössan till rätsidan. Platta ut hörnet, vik det mot mitten och fäst det. Vänd mössan tillbaka. Sy från mitten ut till andra hörnet och gör likadant med det.

Rätstickad variant:

Sticka en rektangel i rätstickning! Enklare blir det inte.

Slätstickad variant:

Övergå till slätstickning efter resårpartiet.

Mosstickad variant:

Övergå till mosstickning efter resårpartiet.



Sockor

Det finns lite olika lösningar på utmaningen att sticka sockor på två stickor – just den här bygger på en variant som superhjälpstickerskan Soili har hittat i ett finskt sammanhang.



Lägg upp 40 m och sticka resår, 2 r, 2 a i 40 v (eller så långt du vill).

Sticka 8 v rätstickning.

Nu är det dags för hälen:

V 1: Sticka 20 m och vänd.

V 2 och följande: Lyft 1 m, 2 tills r, sticka varvet ut (20 m sitter hela tiden orörda).

När det är 7 m kvar, sticka dem och börja sedan öka:

Lyft 1 m, sticka i både främre och bakre mb i nästa m, sticka varvet ut.

När det är 20 m igen, fortsätt på det ”halva” varvet och sticka r fram och tillbaka över fotens 40 m tills det är sammanlagt 68 v räknat från resårens slut (eller så långt du vill. Mindre går bra – rätstickningen gör sockorna mer töjbara än slätstickade sockor). Sätt en markör på mitten.

Minskningsvarv 1: lyft 1:a m, 2 tills r, sticka r fram till 3 m före markören, 2 tills r, 1 r, flytta markören, 1 r, 2 tills r, sticka r tills det är 3 m kvar, 2 tills r, 1 a.

Minskningsvarv 2: lyft 1:a m, r fram till sista m, 1 a.

Upprepa minskningsvarv 1 och 2 tills bara ”kantmaskorna” (8 m) är kvar. Sticka ihop dem två och två, klipp av garnänden med så mycket tillgodo att det räcker till att sy ihop sockan, dra änden genom de 4 m.

Sy ihop fotens sida och båda hälens sidor. Fäst alla ändar.

Sticka den andra sockan likadant – ingen spegelvändning behövs i själva stickandet om garnet är enfärgat, men se till att sy ihop socka nummer två spegelvänt.

Rätstickad variant:

Sticka sockan i enbart rätstickning. Gör ett lite kortare skaft – det är ändå bra om det kan vikas en bit, så sitter det lite tätare runt fotleden.

Slätstickad variant:

Sticka skaftet i resår och foten i slätstickning.

Mosstickad variant:

Sticka skaftet i resår och foten i mosstickning.

Det var allt för den här gången. Se nu till att ta hand om varandra i jul! 

© 2023 Eddna