Läser in...Idag firas den samiska nationaldagen! Ett perfekt tillfälle för oss att rikta strålkastarljuset mot den rika tradition av textilt skapande som finns inom sameslöjden.

Det nordsamiska ordet för slöjd och hantverk är duodji. Med duodji menas den skapande aktiviteten som utförs med händerna i olika material. Här kan du läsa mer om tillverkningen av de olika nyttoföremål som är grunden för samiskt slöjdande.

På Nordiska museet finns världens största samling av samiska föremål. Har du inte möjlighet att besök museet irl, så finns fotografier på föremålen att se via digitalt museum!

Varför inte ta chansen att lära dig mer om, och inspireras av samernas färgrika skapande? Det tänker i alla fall vi göra under denna vecka som förgylls av de festligheter som just nu pågår i Trondheim, med anledning av den samiska nationaldagen och 100 års jubileumet av det första samiska landsmötet.

För att fira lite extra har Maja översatt mönstret från ett samiskt band till stickning. Resultatet blev ett par halvvantar! Vill du sticka dem så hittar du mönstret här nedan:

HALVVANTE MED MÖNSTER FRÅN SAMISKT BAND

Material: 50 gram röd Mellanraggi, rester av blå och vit Mellanraggi, strumpstickor 3 mm.

Med rött garn och strumpstickor 3 mm: Lägg upp 60 m.

Sticka runt i resår (2 rm, 2 am) i 20 varv.

Sticka 1 rätt varv.

Sticka mönster enligt diagram A. (Upprepa maska 1-20 varvet runt totalt 3 ggr.)

Diagram ASticka 1 rätt varv med rött garn.

Sticka enligt diagram B. (Upprepa maska 1-20 varvet runt totalt 3 ggr.)

Diagram BSticka 1 rätt varv med rött garn.

Sticka enligt diagram A.

Sticka resten av halvvanten med rött garn.

Sticka 2 räta varv.

Sticka 3 varv i resår (2 rm, 2 am).

Sticka 38 maskor i resår som tidigare, flytta över de 8 sista maskorna till en bit restgarn (tummaskor), sticka resterande 22 m. På följande varv läggs 8 nya maskor upp bakom tummaskorna.

Sticka ytterligare 11 varv i resår. Maska av i resår.

HÖGER TUMME

För över de 8 maskorna på tråden till en strumpsticka. Sticka dessa 8 maskor i resår så att det överensstämmer med den tidigare resåren, plocka upp 2 maskor i tummens sida, plocka upp 8 maskor där det tidigare lades upp 8 nya, plocka upp 2 maskor i tummens andra sida = 20 m.

Sticka i resår som tidigare etablerades på de första 8 maskorna varvet runt i totalt 11 varv.

Fäst lösa trådar.

Sticka ytterligare en halvvante enligt beskrivning ovan, men gör istället tummen över varvets 8 sista maskor (maska 53-60).© 2024 Eddna