Läser in...

Hej alla rätstickande vänner! Vill ni prova en ny koftmodell med mig, Anna?

Vore det inte praktiskt med en kofta som har en lös bit precis där det brukar bli som kladdigast när en liten människa lever om? Och så kan man ha flera exemplar av den där biten, kanske i olika färger och olika sorters garn, så att det är lätt att byta och tvätta och så att koftan kan få lite olika karaktär?

Egentligen vet jag inte, men eftersom jag inte har sett någon sådan modell tycker jag att idén kan vara värd att prova.

Den här lilla rätstickade koftan är stickad med inspiration från Petras lilla tröja, en modell i boken Sticka & skicka, och Kristbergskoftan, som Elin har hittat på och som finns i boken Garnglädje. Den är nära släkt med Asymmetriska koftan, som redan finns här på bloggen, och också den här gången har Kalle försett Ann-Christin och Annika i Floby med garn till provstickning så att vi kan visa riktigt många exemplar!

Storlekarna är ungefär nyfödd (0–3 månader) 3–6 månader.

Du som vill sticka koftan i en annan storlek: byt till ett tunnare eller grövre garn och experimentera – eller låna en långärmad T-shirt av mottagaren och prova dig fram med maskantal och varvantal!

Koftan stickas helt i rätstickning i ett stycke på stickor ca 3–4 mm.  Garnet kan till exempel vara Järbos Lady (50 g = 125 m) på stickor 4, och då går det åt ungefär två nystan till den minsta storleken. Järbos Big Verona är samma garn – då räcker det med ett nystan.

Koftan stickas i ett stycke från nedre bakre kanten, upp över axlarna och ner till framstyckenas nederkant.

För att få bra proportioner på koftan, oavsett stickfasthet, kan man tänka sig att om ärmarna viks bort ska koftan bli en kvadrat. Ann-Christin och Annika har mätt hur brett bakstycket blir och kallat det b. Längden upp till armhålan blir ungefär 0,6 x b, och ärmen är 0,4 x b. Så till exempel: om bredden på din tröja är 20 cm blir det lagom att sticka 12 cm innan du lägger upp till ärmarna som sedan stickas i 8 cm innan du maskar av för nacken.Haklappskoftan

GarnLady (50 g = 125 m) el. Big Verona (200 g = 500 m)
Garnåtgång: 100-200 g
Stickor: nr 4
Storlek: nyfödd (0–3 månader) 3–6 månader

Lägg upp 40 (45) 50 maskor och sticka rätstickning 48 (52–54) 56–58 varv.
På nästa varv, lägg upp 25 (28) 30 maskor upp på var sida till ärmar = totalt 90 (101) 110 maskor. Sticka 28 (32) 32 varv.
Sticka sedan 39 (44) 48 maskor (sätt dessa på en stor säkerhetsnål, på en extra kabel med stoppskruvar eller på en tråd), maska av 12 (13) (14) maskor för halshålet, sticka varvet ut. Du ska nu ha 39 (44) 48 maskor kvar på vardera sidan.

Nu stickas sidorna var för sig.
Sticka fram och tillbaka på den ena ärmen i 28 (32) 32 varv.
Maska av ärmens 25 (28) 30 maskor och fortsätt sticka tills framstycket är lika långt som bakstycket.
Maska av.

Sticka andra framstycket spegelvänt.

Nu är det dags för mittstycket, ”haklappen”, och man kan göra en eller flera:
Lägg upp 22 (24)28 m och sticka 4 v.
V 5: Sticka 2 m, maska av 2, sticka tills 4 m återstår, maska av 2 m, sticka 2.
V 6: Sticka 2 m, gör 2 vridna omslag, sticka fram till den andra avmaskningen, gör 2 vridna omslag, sticka de sista m.

Tre eller fyra knappar på vardera sidan kan vara lagom. Markera deras placeringar (räkna med att halsöppningen går 4 cm ner på framstycket och att första knappen hamnar ungefär en centimeter nedanför den) och sticka knapphålen på mittbiten så att de passar med dem.

Maska av mittbiten när den når till framstyckenas nederkant.

Sy ihop koftan från ärmsluten och nerför sidorna och sy i knappar. Sy runt knapphålen på ”haklappen” med knapphålsstygn om du vill. Knäpp fast den.

Låt en liten person och hans eller hennes föräldrar prova – eller skicka koftan direkt till PMU, Slättmissionens Hjälpande Hand, Human Bridge eller någon annan organisation som arbetar med hjälpstickat!

© 2023 Eddna