Läser in...

 

Idag inleder vi en spännande liten intervjuserie här på bloggen! Som ni vet firar vi Raggsockans år – så mycket vi bara orkar, och av den anledningen ville vi ta reda på mer om hur sockstickare tänker. Maja har sökt upp några spännande sock-profiler och bett dem svara på sex olika sock-frågor.

Först ut är Maria Samuelsson, eller Garnomera som hon kallar sig i sticksammanhang. Många av er har säkert stickat den populära sjalen ”Pyttipanna” som hon är ”mamma” till? En finurlig komposition som tilltalat många stickare genom åren.

  

Dags att lämna över ordet till Maria:
1. Varför är det så roligt att sticka sockor?
Ja, det undrar jag också. Jag har ju så länge sagt att jag inte gillar det. Nu verkar jag plötsligt ha drabbats av ett sockvirus. Kanske beror det på alla fina sockor jag ser på Instagram. Det har också varit flera sockutmaningar som triggat mig. Tidigare så startade jag upp en sockstickning som sedan hamnade längst ner i stickkorgen. Nu när jag plötsligt drabbades av det här socksuget ( mycket bättre än sockersug Flörtande ansikte) så letade jag fram fyra par halvfärdiga sockor. Nu är snart även dom färdiga.
Än så länge håller jag mig mest till slätstickade sockor, gärna i självrandande garn. Jag försökte med lite flerfärgsstickning på skaftet men då blev det tokigt, jag fick inte på mig sockan. Så flerfärgsstickning blir min nästa utmaning att lära mig. Då ska jag sticka Tant Ulltuss fina sockor.

2. Strumpstickor eller Magic Loop? Motivera varför.
Magic Loop, jag skulle helst vilja skriva det med stora bokstäver. Jag älskar ML och jag kan faktiskt inte komma på en enda fördel med strumpstickor. Tappar jag stickan, ja då halar jag bara upp den. Inga fula glapp mellan stickorna. Bättre flyt i stickningen då jag inte behöver släppa greppet och byta sticka så ofta. Det bästa är nog att jag kan sticka bägge sockorna på samma gång, jag slipper hålla koll på antal varv vid färgbyten och ökningar. Sockorna blir exakt lika stora/långa och jag slipper SSS, second sock syndrome. Alltså, bägge sockorna blir klara samtidigt.

3. Vilken sorts häl gillar du bäst?
Jag har fastnat för Fleegle Heel. Den stickar man efter en princip och det innebär att det spelar ingen roll om jag har t ex 56 eller 60 maskor på sockan. Principen finns på Fleegheel-bloggen.

4. Hur gör du för att undvika SSS (Second Sock Syndrome) 
Som jag sa lite tidigare, jag stickar alltid mina sockor samtidigt på en rundsticka.

5. När kan du inte vara utan ett par sockor på fötterna?
Finns det något skönare än att ha ett par egenstickade tunna sockor istället för köpestrumpor?
Nu börjar jag få så pass många sockor att jag kan välja färg efter övriga kläder. Jag använder bara mina hemstickade.

6. Kan du tipsa om ett fint sockmönster?   
Ja, jag vill då gärna tipsa om Johanna Hallbergs socka, Berga. Den finns som gratismönster på Ravelry. Den stickas från tån och upp, hälen är min favorit, Fleegle Heel.


Sockan ”Berga” – Design: Johanna Hallberg

Ett stort och varmt tack till Maria för att vi fick kika in i din sockvärld! Det var både spännande och inspirerande!

© 2024 Eddna