Snart är det dags för knit-along! Nu har många av antingen redan köpt garn, eller funderar på vilken färg ni ska välja. En vanlig fråga vi får inför våra knit-alongs är "vad finns det för garnalternativ?".
Oftast kan du använda ett garn som har ungefär samma masktäthet som mönstrets tilltänkta garn, men fler faktorer spelar också in. Hur garnet känns, är det ulligt och "fyller" mycket eller är det ett glatt och slätt garn? Våra mönster i Järbo lin är designade för att passa just lingarn. De har ett vackert fall, inga muddar eller resårer och en naturlig tyngd.
Vi rekommenderar därför att du använder ett garn med liknande egenskaper som lin. I Järbos sortiment har vi några som vi tycker passar extra bra som ersättare:
Lilly - vårt fina viskos- och lingarn som kommer i fina melerade färger som passar utmärkt i enfärgade plagg. Om du vill ersätta Järbo lin med Lilly måste du använda dubbelt garn, alltså sticka med två trådar Lilly samtidigt.
Eko Bomull - ett ekologiskt bomullsgarn som kommer att ge ett mattare och mer rustikt intryck än linet.
Colin - lin och bomull i en härlig mix ger ett inte fult så glänsande intryck som Järbo lin, men en liknande känsla!
Llama Silk - glänsande och liknande intryck som Järbo lin, men lite luddigare och mjukare.
Det är väldigt viktigt att du kontrollerar att du får rätt masktäthet i ditt alternativa garn. Det gör du genom att sticka en provlapp!
Gör såhär:
Lägg upp 30 maskor och sticka slätstickning eller mönsterstickning, beroende på hur stickfastheten mäts i mönstret. Sticka så att du får en kvadratisk lapp. Tvätta provlappen som du skulle ha tvättat plagget och låt den plantorka. Lägg ut din provlapp platt och mät upp 10 cm med ett måttband eller en masktäthetsmätare. Räkna antalet maskor inom utrymmet för dina 10 centimeter, både på bredden och höjden. Har du för många maskor? Då behöver du testa med en grövre sticka. Har du för få maskor? Då behöver du en tunnare sticka.
Om du stickar med för få maskor per 10 centimeter kommer ditt plagg att bli för stort, och vice versa.
Stickfasthet är väldigt individuellt. Samma stickfasthet kan kräva sticka 2,5 mm hos en stickare, medan en annan behöver använda 4 mm för att uppnå samma stickfasthet. Det beror helt enkelt på hur hårt eller löst handlag du har. Alla är vi olika! Den rekommenderade stickan i mönstret är just därför bara en rekommenderad sticka. Efter ett tag brukar man lära sig om man är en hård eller en lös stickare.
En detalj som kan vara värd att ta med sig är att man kan ha olika stickfasthet om man stickar runt eller fram och tillbaka. Därför ska du egentligen göra provlappen som en tub om du ska sticka plagget runt, eller en platt provlapp om du ska sticka fram och tillbaka. Det är enkelt att göra en tubformad lapp. Lägg upp 30 maskor på strumpstickor eller Magic Loop och sticka ca 12 cm. Maska av och klipp upp tuben, tvätta och platta ut som vanligt. Mät :)
Här kan du läsa ännu mer om stickfasthet och lära dig hur du kan använda enkel matematik för att laborera med din stickning.
Det kan kännas lite trist att sticka dem, men det är värt mödan alla gånger. Tänk på alla timmar du kommer att lägga på ditt plagg - med en provlapp garanterar du att måtten kommer att stämma på det!
En rolig sak man kan göra med alla provlappar om man inte repar upp dem är att virka eller sy ihop dem till ett stort lapptäcke. Det har jag gjort och det blev världens mysigaste filt.
Lycka till med dina provlappar!
PS: Här hittar du samtliga mönster i Järbo lin!