Läser in...

Hej! Charlotta från In the Yarn Garden här. Idag delar jag med mig av mina 5 bästa fototips. De här tipsen kommer av erfarenheter och lärdomar som jag tagit med mig sen jag startade mitt instagramkonto @intheyarngarden för ungefär 1 år sedan.Charlotta ”In The Yarn Garden” Wadman med hennes Sippa Crochet Scarf

1 – Ljus

Mitt viktigaste tips är att tänka på att ha bra ljus när du fotograferar. Du behöver inte ha någon avancerad fotostudio utan dagsljus fungerar alldeles utmärkt. Jag tar de flesta av mina foton i vårt uterum där det finns många fönster men även utomhus.

Nedan ser du två bilder på samma motiv tagna med samma kamera i olika ljus. Bild 1 är fotograferad inne i ett rum med få fönster och bild 2 är fotograferad nära fönstren i mitt uterum. Bakgrunden (en gråmålad träskiva) får en mycket mer korrekt färg i bild 2 än i bild 1.

Testa att ta kort vid olika tidpunkter på dagen och i olika väderlek för att se hur just det ljuset påverkar färger och skuggor i ditt foto.

2 – Bakgrund

Olika bakgrunder ger olika resultat i en bild. Det är bra att ha tillgång till olika färger och texturer att använda. Jag har flera masonitskivor målade i olika färger som jag ofta använder som bakgrund i mina foton. De är hållbara och enkla att torka av om de skulle bli smutsiga. Dessutom är en flyttbar bakgrund väldigt praktisk, då kan du flytta hela ditt fotoarrangemang på en gång ifall du tex inser att ljuset kommer ifrån fel håll.

3 – Naturen

Naturen är vacker, använd den! Det kan räcka med några grässtrån eller en kvist för att ge lite liv till vilken bild som helst.

4 – Färg

Färgsättningen i en bild är viktig. Testa att sortera föremålen du vill fotografera efter färg. Eller lägg till en utstickande detalj i en kontrastfärg.

5 – Ta många bilder

Det är inte alltid bilden som man har i huvudet ser lika bra ut på kort. Ta därför många bilder i olika vinklar och olika kompositioner. På så sätt slipper du göra om allting en gång till om du upptäcker att ingen av bilderna blev som du tänkte dig. Så här ser det ofta ut i bildalbumet på min mobil efter att jag har fotograferat ett alster.

Lycka till med din fotografering!


© 2024 Eddna