Läser in...



Förra året bjöd jag (Maja) på en fotoskola här på bloggen. Den riktade sig till var och en som ville bli bättre på att föreviga sina egna handarbetsalster! Här kommer nu en liten ”påbyggnadskurs” i ämnet snöfoto



1. Carpe Diem

Snöfoto handlar i hög grad om att ta vara på stunden. Om vintern har vi inte så många timmar dagsljus per dag, så dessa måste utnyttjas noga när rätt förhållanden råder. En dag kanske träden är klädda i underbar frost, en annan faller stora mjuka snöflingor, en tredje är det gnistrande skare. Här gäller det att ta chansen när den finns inom räckhåll! Rätt som det är kommer ”Gumman Tö” och då kan det vara försent…

2. Molnigt är lättare än soligt

Precis som på sommaren, är det lättare att lyckas med sina snöfoton en molnig dag än en solig. Skarpt solljus ger hårda skuggor och försvårar också möjligheten att lyckas med exponeringen.

3. Exponeringskompensation

En sak som ställer till det när man ska fota en miljö där merparten av omgivningen består av vit snö, är att kameran luras att tro att det är väldigt ljust. Den kompenserar då detta per automatik, genom att mörka ner bilden – och den krispigt vita snön ser snarare grå eller blåaktig ut på fotot. Detta går att justera genom exponeringskompensation. På systemkameror (och vissa kompaktkameror) finns en EV-knapp (EV = Exposure Value) där man kan höja exponeringen några snäpp, så att snön blir så vit som man vill. Finns ingen sådan knapp kan man istället rikta kameran mot ett mörkare föremål i omgivningen och trycka ner knappen halvvägs så att inställningen sätts, sedan rikta om kameran mot motivet och knäppa bilden.

Man kan förstås också ljusa upp bilden  efteråt – i ett bildredigeringsprogram.

4. Leta efter färg

Visst finns det fler färger än vitt, även om vintern! Se dig om i din fotomiljö och leta efter dessa. En grön grankvist, en vissen frökapsel i trädgårdslandet, en röd ladugårdsvägg, en aprikos kvällshimmel – nyanser som kan berika dina snöbilder.

Med snön som bakgrund finns det också stora möjligheter att framhäva färggranna stickade och virkade plagg!

 


5. Svartvitt och snö – en fin kombination

Snöbilder kan göra sig väldigt bra i svartvitt. Prova gärna detta i något enkelt fotoredigeringsprogram – till exempel Snapseed eller Picasa.



6. Låt landskapet tala

Visst blir världen vacker när den täcks av snö? Vintern är de storslagna landskapens årstid! Ta vara på detta – och använd gärna de pampiga scenerna som fond till de alster du ska fotografera.



7. Glöm inte de små detaljerna

Om vintern uppstår också en fängslande miniatyrvärld som du inte får missa! Istappar, frostrosor och snöflingor bjuder på en skönhetsupplevelse i det lilla – som är spännande att försöka fånga med kameran.

8. Var rädd om den orörda snön

Om du tänker använda dig av en viss miljö är det viktigt att inte ”trampa sönder” den innan du har fotat. Planera dina steg och reka försiktigt på plats, så att snötäcket är så intakt som möjligt när det är dags att fota.

9. Se till att din utrustning förvaras torrt och skyddat

Vinterväder ställer högre krav på förvaring av fotoutrustning. Se till att du har en bra kameraväska, så att din kamera är skyddad från snö, väta och kyla – så långt det är möjligt. Om du fotar med mobilen gäller det att ha en vattentät ficka att förvara den i.

10. Klä dig varmt

Även den mest entusiastiska fotograf, tappar lätt sin energi i kyla. Klä dig varmt och bekvämt så lyckas du bättre med dina bilder!

Med dessa råd vill jag önska lycka till med snöfotandet!

© 2023 Eddna