Läser in...

Visst är det härligt med det kreativa idéutbyte som numer sker på nätet! Via bloggar och sociala medier kan vi ta del av varandras handarbete som aldrig förr! Lite som ett ständigt pågående symöte…

Idag bjuder jag på en fotoskola i punktform. Skolan riktar sig till dig som vill bli bättre på att föreviga dina alster och visa andra vad du skapat!

Till att börja med behöver du förstås en kamera för att kunna fotografera. Du kan använda dig av alltifrån en enkel mobilkamera till en riktig proffskamera med olika typer av objektiv. Den här fotoskolan kommer inte att fokusera på själva utrustningen (även om den förstås påverkar resultatet) utan handlar mer om hur du kan tänka idémässigt när du fotograferar – oavsett vilken kamera du använder dig av!

Håll i dig, för nu sätter vi igång! Här kommer mina bästa tips:

1. Fotografera i dagsljus – naturligt ljus ger vackra bilder med god färgåtergivning, vilket är särskilt viktigt när du exempelvis vill göra rättvisa åt en viss garnnyans. Syntetiskt ljus från en glödlampa ger bilden en gulaktig ton och skapar skarpa skuggor som kan störa helheten.

Försök att undvika motljus, dvs att fota rakt mot ett fönster. (Såvida du inte är ute efter en motljus-effekt.) Placera det föremål du ska fotografera i närheten av ett fönster med bra ljusinsläpp, och fotografera i riktning från fönstret in mot rummet.

Så här kan det se ut när man drar nytta av att fota i dagsljus:



2.  Välj bakgrund/underlag med omsorg – tänk på att kontraster ofta funkar bra. Ett mönstrat plagg kan till exempel göra sig bra mot en lugn bakgrund och ett enfärgat plagg kanske vinner på att presenteras mot en brokig bakgrund.

Tänk nytt och kreativt! Vad finns i din närhet, som skulle kunna funka som bakgrund/underlag? En tallskog, en trasmatta, en vacker tapet, en sommaräng, ett fint tyg, ett äppelträd, en gammal möbel… Här är det bara fantasin som sätter gränserna.

På exempelbilden syns tre olika sockfoton. Som bakgrunder har jag använt mig av en trasmatta, ett ljust trägolv och en sten med mossa.



3. Fotografera utomhus – där finns vackra miljöer och goda ljusförhållanden!

Under förutsättning att väder och vind tillåter, hittar du den ultimata fotostudion utomhus. Där får du också tillgång till den naturliga rekvisita – i form av blommor, blad, kvistar, stenar – som naturen bjuder på alldeles gratis.

Ge dig ut i din närmiljö och leta reda på spännande platser. Själv ”samlar” jag på sådana och försöker att lägga dem på minnet så gott jag kan. När jag sedan har en fotografering på gång, återvänder jag till någon av de där ställena.

När du fotar utomhus på sommaren är det bra undvika starkt solljus som kan ge överexponerade bilder och störande skuggor. Under sommartid tycker jag därför att morgontimmarna, alternativt sen eftermiddag funkar bäst för fotografering.

På exempelbilden syns tre olika underlag som jag hittat hemma i trädgården: Trälår, stentrappa och altangolv. Det är roligt att använda sig av blommor och frukt som rekvisita!



4. Fokus och variation

När du ska visa upp något du skapat, med hjälp av en bild är det viktigt att fokus hamnar på själva föremålet. Detta görs ju dels fototekniskt, genom att du ställer in kamerans skärpa på föremålet som du vill dokumentera. Men också genom att du väljer en lämplig bakgrund och ser till att du har goda ljusförhållanden (enligt resonemanget ovan). Annars riskerar ditt alster att hamna i skymundan.

(Exempel: Låt säga att du just stickat klart en underbar mönsterstickad kofta i rött, och sedan ställer dig bredvid en överfull orange tvättkorg och har ett tvättsträck som bakgrund. Förmodligen kommer publikens uppmärksamhet att hamna på smutstvätten och tvättkorgen, istället för på din nya kofta!)

När jag fotar mina handarbeten brukar jag skilja på det jag kallar stämningsbilder och presentationsbilder.

En stämningsbild kan visa en liten del av det du skapat och har som uppgift att förmedla en känsla av färger och struktur. Alltså mer som en slags konstfull komposition där en del av bilden kan vara suddig, eller perspektivet oväntat. Så här kan en stämningsbild se ut då:



En presentationsbild är till för att tydligt visa föremålet, så att den som ser bilden kan göra sig en bra helhetsbild av föremålet. Den kan antingen visa hela plagget eller en del av det, men är alltid tagen i ett perspektiv som ger tydlighet åt bilden.

När jag sätter samman ett blogginlägg ser jag till att ha med minst en presentationsbild och som sedan kompletteras med en eller flera stämningsbilder, för att förhöja känslan av det jag skapat för den som ser bilderna. Så här kan en presentationsbild se ut:



5. Stilleben – att skapa stilleben med rekvisita som lyfter det stickade eller virkade är något av det roligaste jag vet! Jag är så förtjust i det att jag till och med har en särskild rekvisita-låda, där jag samlar föremål som jag tror kan komma till nytta.

När jag ska sätta ihop ett stilleben brukar jag utgå från ett tema och leta reda på föremål som jag tycker passar väl in. Temat brukar växa fram när jag funderar på vilka associationer som det stickade/virkade ger mig.

Det brukar vara effektivt att låta rekvisitan ta upp eller komplettera föremålets färger.



6. Collage – med hjälp av ett collage-verktyg kan du samla flera bilder på ett och samma foto. Det kan till exempel vara bra när du vill visa flera delar av ett plagg för att ge en glimt av både helhet och detaljer – eller om du vill samla flera olika alster på samma bild. Kanske vill du visa steg för steg hur ett visst projekt har vuxit fram? Då går det fint att ta bilder efterhand och samla i ett collage när projektet är avslutat.

Här har jag skapat ett collage för att visa hur en garnboll får formen av en melon:



7. Filter – en möjlighet att förstärka eller förändra!

Om du använder ett fotoredigeringsprogram (som till exempel Picasa eller Snapseed) eller redigerar bilden i Instagram, så kan du lägga ett filter på ditt foto. Filtret kan förstärka eller förändra fotot på olika sätt. Du kanske vill ha det svartvitt, eller med en nostalgisk diabildskänsla…

Det övre fotot är orginalbilden. Nedanför syns hur två olika filter påverkar färg och motiv.

2015-02-11

8. Glöm inte att visa detaljerna – så väl som helheten. Det kan vara knappar, strukturmönster och annat smått som behöver lyftas fram i ljuset.

Använd gärna macroinställningen på din kamera/mobilkamera, eller en förstoringslins, för att komma riktigt nära och föreviga även det som är litet.



9. Våga agera fotomodell – det är alltid roligare att se hur ett plagg tar sig ut när någon bär det – än att se de på en galge!

Med självutlösare eller fjärrkontroll (som går att köpa till de flesta kameror) kan du plåta dig själv iklädd det du skapat. Eller så får du leta reda på en tålmodig fotoassistent!

När du ska välja fotoplats kan det vara intressant att fundera på vilken miljö du tycker plagget skulle göra sig bäst i och var du själv skulle känna dig mest avspänd i? Kanske är det sittandes på en stubbe i skogen, eller ståendes bredvid majbrasan på valborgsmässoafton, eller på din egen förstukvist när du just druckit upp morgonkaffet? Vad vet jag – här är det bara fantasin som sätter gränserna!

Känner du dig lite blyg så kan du alltid göra som jag och gömma dig bakom närmaste tulpanbukett!

© 2023 Eddna