Läser in...

Alla har vi nog sett dem… De där charmiga fotona med ett vackert stilleben som fångats ovanifrån, sett ur fågelperspektiv!

På utrikiska brukar de kallas för ”flat lay”, men på ren svenska borde de istället heta… Ja, vad då? ”Upplägg”, ”utlägg”, ”plattlägg”, nja… Jag kommer inte på någon riktigt bra översättning här. Ni får gärna hjälpa mig om ni har någon bra idé!

Men hursomhelst – en formation av föremål arrangerade över en yta, som sedan fotograferas rakt ovanifrån – det är vad ett ”flat lay” är! Och dessa foton är oerhört populärt i sociala medier.

Idag bjuder jag (Maja) på en liten steg-för-steg-guide i hur du kan gå tillväga om du vill skapa ditt eget! Dessutom har jag spelat in en video där du får följa min arbetsprocess när jag bygger upp ett somrigt flat lay!

  1. Välj underlag! Trä, tyg, marmor och papper – är tacksamma material att jobba med. Allt från linnedukar, lakan, tapeter, trasmattor, kistlock, bordsskivor, skärbrädor – till presentpapper, kartongbitar, sockerlådor och skrivbordsytor – går fint att använda. Huvudsaken är att de föremål du vill visa framträder tydligt mot den bakgrund du väljer!
  2. Samla ihop rekvisita! Ett eller flera föremål som spelar huvudrollen – samt ett antal matchande/förstärkande ting som lyfter ”huvudrollsinnehavarna”. För ett spännande uttryck: Tänk på att jobba med olika typer av strukturer, material, storlekar och ”höjder”. Utgå gärna från ett visst färgtema. Det kan vara en huvudfärg som kompletteras med en kontrast färg. Eller ett antal närliggande nyanser som får lyfta varandra. Det är också fint att plocka in levande material som växter och blommor!
  3. Arrangera! Placera ut föremålen, antingen symmetriskt eller huller om buller. Pröva dig fram tills du hittar en helhet som känns bra! Ditt uppläg kan vara sparsmakat med få föremål, eller överdådigt med massor av olika saker. Huvudsaken är att du hittar en slags balans i kompositionen!
  4. Fota/redigera! Nu är det dags att knäppa själva fotot. Du kan göra det med stativ eller ”för hand”. Använd en stol eller pall att stå på om du behöver komma upp för att få rätt perspektiv. Tänk på att ha luft runt kanterna när du fotar, så att föremålen får ”andas”. Då har du också alla möjligheter att beskära bilden som du vill i efterhand. Fota en liggande alternativt kvadratisk bild. Dessa format gör sig bäst i sociala medier. Om det behövs: Redigera bilden genom att till exempel göra den ljusare, öka mättnad och kontrast, beskära den, lägga på filter osv. Jag använder mig av appen Snapseed, när jag redigerar Instagrambilder.
  5. Dela! Dags att sprida din bild via sociala medier som Instagram eller Facebook. Förhoppningsvis har du skapat en riktig like-raket!

Ta dig gärna en titt på videon här nedan om du vill få en liten snabbrepetition av de olika punkterna, och se mitt flat lay växa fram!

Nu ser vi fram att emot att få ta del av dina flat lays! Tagga dem gärna med #jarbogarn på Instagram, eller ladda upp dem på vår Facebook-sida. Lycka till!

 

 

© 2023 Eddna