Läser in...

Vi har dragit igång en liten sommarutmaning, som vi kallar för #stickafooties. Häng gärna på om du känner dig manad! Mer info kring själva utmaningen hittar du längst ned i detta inlägg.

När man stickar footies/ankelsockor i en solid färg, kan det vara roligt att dekorera dem på något sätt! Jag (Maja) har gjort en version där jag låter en liten fläta löpa med i sidan, parallellt med att hälen stickas.

Gör så här:

Sticka footies enligt vårt grundmönster!

Samtidigt som du sätter igång med att sticka hälkilen ersätts dock de 6 första maskorna (= höger socka) alternativt de 6 sista maskorna  (= vänster socka) på sockans OVANSIDA av en fläta som du stickar på följande vis:

Fläta över 6 m

Varv 1-4: 1 am, 4 rm, 1 am

Varv 5 (Flätvarv):  1 am, placera de 2 följande m på en hjälpsticka/flätsticka, håll hjälpstickan bakom arbetet (= vänster socka) alternativt framför arbetet (= höger socka), sticka de 2 följande rm, sticka de 2 rm på hjälpstickan, 1 am.

Upprepa varv 1-5 till sockan är färdigstickad. (Flätan löper alltså med även i resåren och ersätter de 6 första/sista resårmaskorna när den avslutande mudden stickas.

Majas ”Footies med fläta” är stickade i det härligt somriga sockgarnet ALEGRIA från Manos del Uruguay – färg 14753. Ta dig gärna en titt på videon nedan, så får du en liten glimt av den exklusiva materialkänsla det här garnet bjuder på!

Psst! Tänker du sticka footies? Då är du varmt välkommen att delta i vår sommar-utmaning #stickafooties ! Fota dina ankelsockor i somrig miljö och tagga bilden/bilderna med #jarbogarn och #stickafooties på Instagram. Då har du chans att vinna fint sockgarn i slutet av augusti! Du kan även lägga upp ditt bidrag med samma hashtags i Facebook-gruppen ”Vi som stickar Järbosockan”, eller maila ditt bidrag till blogg@jarbo.se.

© 2024 Eddna