Läser in...Har du kommit igång med höstens sockstickande än? I så fall vet du att det gärna blir små garnsnuttar över medan produktionen pågår. Varför inte ta tillvara dessa små rester och påbörja en härlig ”raggsocksfilt”?

Den här sortens filtruta väger ca 5 gram, så även små rester räcker. Du formar rutan med hjälp av minskningar i mitten, så att en diagonal linje bildas. Väldigt enkel och snabb stickning. Rutan avslutas sedan med en virkad kant – vilket underlättar monteringen och ger filten ett mer enhetligt intryck, om du använder samma färg till samtliga kanter.

Samla sedan rutorna i en korg och montera dem (- att virka ihop rutorna med fm är till exempel en bra metod) när du har fått ihop tillräckligt många för att göra en babyfilt, ett kuddfodral eller varför inte en större filt till soffan.FILTRUTA AV RAGGSOCKSGARN

Material: Rester av RAGGI, stickor 4,5 mm, virknål 4 mm

På stickor 4,5 mm: Lägg upp 20 m. Placera en markör mitt på stickan mellan maska 10 och 11.

Varv 1: Sticka rm till 2 m återstår innan markören, 2 rm tills i den bakre maskbågen, flytta markör, 2 rm tills, rm varvet ut.

Varv 2: Sticka räta maskor.

Upprepa varv 1 och 2 till 2 m återstår på stickan, vän och sticka 2 rm tills. Ta av tråden och dra igenom garnet. Fäst lösa tråder.Med virknål 4 mm: Virka en kant av fm runt rutan. 1 fm per maska/varv och 3 i varje hörn. Avsluta varvet med en smygmaska.© 2023 Eddna