Läser in...

Tänk att bara få sitta och fantisera över färgval i Lettlopi till den där islandströjan du alltid drömt om, eller jämföra olika nyanser av Llama Silk till den där babyfilten av mormorsrutor du tänkt virka till din kära väns kommande bebis..

majas_fg

För dig som brukar ha svårt att bestämma dig bjuder vi här på en praktisk guide där vi visar hur du kan mixa och matcha färger på olika sätt. Förhoppningsvis ska detta hjälpa dig när du börjar planera inför kommande projekt. Häng med!

primarfarger

Primärfärger

När man matchar färger strävar man alltid efter att uppnå färgbalans. Ett enkelt och effektivt sätt att göra detta på är att matcha primärfärger. Ett klassiskt exempel är rött, blått och gult – en färgstark kombination som aldrig går ur tiden!

analoga farger

Analoga färger

Välj vilken färg som helst i färghjulet. Lägg märke till hur snyggt den övergår till och matchar med sina grannar. Detta kallas för att matcha analoga färger, och är alltid ett säkert kort! Föreställ dig hur dessa tre kulörer tillsammans bildar en vacker solnedgång..

komplementfarger

Komplementfärger

Peka på vilken färg som helst i färghjulet. För sedan ditt finger till färgen mittemot. Färger som befinner sig mittemot varandra kallas för komplementfärger, och dessa förstärker varandra. Komplementfärger fungerar bra ihop!

split-komplementfarger

Split-komplementfärger

Genom att matcha två analoga färger med en komplementfärg kan du skapa en snygg och oväntad kombination. Detta kallas för att matcha split-komplementfärger, och kan användas när du vill skapa vackra kontraster i dina projekt.

Mättnad

När man pratar om färgmättnad så menar man intensiteten hos en färg. Detta begrepp kan användas för att mixa och matcha färger på ett snyggt sätt. Att matcha med mättnad kan exempelvis innebära att du matchar dova färger med dova, och klara färger med klara. Enkelt va?

Ljushet

Ett annat sätt att matcha färger är med deras ljushet. Detta betyder helt enkelt att du väljer ljusa färger tillsammans med andra ljusa, och mörka färger med andra mörka. Du kan även välja att matcha färger i samma nyans men med olika ljushet för att skapa snygga övergångar.

Färgteman

Bland det roligaste vi vet är att inspireras av vår värld och skapa vackra färgteman! Här ovan hittar du några av våra favoriter just nu. Vilka färgteman kan du komma på? Kanske tänker du på en blomma, en plats i naturen, eller varför inte ditt favoritgodis?


Prova själv!

Nu när vi gett dig några verktyg att börja med är resten upp till dig! Varför inte börja med att välja ut en egen kombination i Järbo 8/4? En bra plats att börja, tycker vi!

© 2024 Eddna