Läser in...

Ja, hur ligger det till egentligen?

Det är dags att en gång för alla reda ut frågan som alla ställer sig inför semestern eller jobbresan.

Först och främst måste vi skilja på två saker:

1. Vad du får ta med dig genom säkerhetskontrollen

2. Vad flygbolaget du flyger med tycker är okej att du gör och har med dig i kabinen 

 

Svaret på om du får ta med dig handarbetet med stickor och allt genom säkerhetskontrollen från alla svenska och norska flygplatser:  

JA! Du får ta med dig stickor, virknålar och synålar både i handbagage och incheckat bagage när du reser från svenska flyplatser, både om du ska flyga inrikes eller utrikes. Du behöver inte plocka ut eller visa upp dina stickor i säkerhetskontrollen, låt dem ligga kvar i väskan. Både trä- och metallstickor går bra.

 

Reglerna som används i säkerhetskontrollerna på svenska flygplatser är Transportstyrelsens riktlinjer.

När jag ringde runt blev det tydligt att många flygbolag inte har koll på dem, så var beredd på att argumentera för din sak.

 

Om personalen i säkerhetskontrollen mot förmodan ifrågasätter eller har funderar kring stickorna så tipsar Swedavia (som står för säkerheten på svenska flygplatser) om att stå på dig och ta med "bevis": 

Förbered dig inför resan med en printscreen eller utskrivet papper på Transportstyrelsens riktlinjer.  

Berätta att alla svenska (och norska) flygplatser använder dessa riktlinjer och att stickor, virknålar, synålar och små saxar med blad under sex centimeter är helt okej att ta med. 

 

Sedan är det upp till flygbolaget du flyger med att bestämma om du faktiskt får sticka på ditt medhavda projekt ombord på deras plan. Här skiljer det sig otroligt mycket på inställningen hos de olika flygbolagen. 

 

Jag ringde tolv av de flygbolag som trafikerar svenska flygplatser 

Svaren gäller både på dit- och hemresa. Observera att du kan stöta på ett rötägg på planet eller flygplatsen som inte följer bolaget regler, eller att reglerna ändrats efter att blogginlägget publicerades.

Är stickning och vikrning tillåtet ombord på flyget?

SAS: Ja, de följer precis som flygplatserna riktlinjerna från Transportstyrelsen.

Norwegian: Stickningens hemland Norge har inga som helst problem med att du stickar eller virkar på flyget, de verkar snarast uppmuntra detta.

EasyJet: Ja 

Finnair : Ja, men välj helst så "snälla" stickor som möjligt, förslagsvis trä. 

Novair: Ja 

United airlinesJa 

Thomas cook airlines: Ja 

KLM: Nej! Här är de stenhårda. Stickor är potentiella vapen och får inte användas ombord, oavsett om du fått dem genom säkerhetskontrollen.

Tui nordic: Ja

Qatar airways: Här rådde en viss förvirring kring vad sticknig och virkning var för något, men vi landade i att det går bra om verktygen är i trä. 

Thai airways: Ja 

Lufthansa: Nej, de anser att stickor är ett vapen. Virknålar däremot kan vara okej. 

Smarta knep inför resan

- Använd stickor med avtagbara tippar, förvara i ett pennfodral och stickningen på kabeln för sig. Ytterst liten risk att du fastnar någonstans eftersom pennor är helt okej att ta med sig. Undvik väldigt vassa tippar.

- Ta inte med något ombord på flygplanet som du inte behöver - tex många nålar, eller fler stickor. Lägg resten i det incheckade bagaget. Var noga med att du inte stoppat saker i fickorna som inte är tillåtna, som större saxar.

- Om du blir ifrågasatt i utländska säkerhetskontroller, förklara vad stickning är för något och visa garnnystan och ditt projekt. Det verkar råda stor okunskap om handarbete, obegripligt nog.

- I värsta fall: gå tillbaka till incheckningen och checka in stickningen så att du får hem den, alternativt lägg den i ett kuvert och posta till dig själv. 

- Ta med tillräckligt mycket garn i det incheckade bagaget! Finns inget värre än att bli garntorsk på semestern.

- Ska du till ett sandigt ställe? Ta med en burk/låda som du kan ha garnet i på stranden där garnet inte så lätt "hoppar ur" ner i sanden.

- Ta med både enkla socialstickningar och lite klurigare projekt, glöm inte stickmarkörer! 

Sticka på flygplan

Och framförallt: ha en fin resa!

© 2023 Eddna