Läser in...

Idag har bloggen den stora äran att gästas av den inspirerande Pia Kammeborn! Här berättar hon om hur hennes första mönster ”Längtan till Gotland” växt fram. Du hittar en länk till Ravelry där du kan köpa själva mönstret längre ned i inlägget. Innan vi lämnar över till Pia vill vi bara stolt berätta att hon själv valt att sticka de grå sockorna i vårt Miniraggi, som passar perfekt till detta mönster!



För ett år sedan stickade jag ett par sockor med inspiration av gamla gotländska rosmönster. Bilderna jag lade ut på Instagram fick ett enormt gensvar och många frågade efter mönstret. Jag tänkte först att det är ju inte mitt mönster eftersom det är traditionellt. Men ett sockmönster är ju så mycket mer än en mönsterbård med några rosor, det är ju masktäthet, uppläggning, häl och tå, avmaskning och en hel del däremellan. 



När man stickar så mycket och ofta som jag gör är det lätt att bli lite fartblind och tro att allt är lika lätt eller självklart för alla. Så är det ju med det mesta. Det man är bra på och gör mycket och gärna blir man bra på medan det man inte är så bra på och sällan gör känns svårt och ovant. Därför är det ju svårt att svara på frågan om ett mönster är lätt eller svårt, det beror ju helt på vem man är och vad man är van vid.

Jag fick fler och fler önskemål om ett färdigt mönster på min socka och min lust att skriva ner vad jag egentligen gjorde växte. Jag är van att sticka och van att skriva, så det borde ju inte vara så svårt, tänkte jag. Men jag var ju inte van att skriva mönster så för mig var det ganska svårt. Och det tog tid. Jag undrade också om jag fick använda de traditionella rosorna från Gotland i mitt mönster som jag skulle sälja. Så jag frågade de som visste mer än jag om sådant, som Erika Åberg (@wynja) till exempel, och det visade sig att jag fick det. Det är ett tillräckligt gammalt mönster och dessutom traditionellt utan känd upphovsman. Och det är ju bara en liten del av hela sockan.



Jag stickade en strumpa till och en till. Och sen måste jag ju veta om andra skulle förstå vad jag skrev. Anna Friberg (@alpakkaanna) hjälpte mig att läsa igenom mitt mönster och hon kom med värdefulla förslag på ändringar. Sen frågade jag Anna Bergman (@tantulltuss) och Sara Kluge Jonsson (@sippan86) om de ville provsticka mitt mönster och det ville de. Och det visade sig att deras sockor såg ut som mina. Det var en fantastisk upplevelse att se mina sockor i nya färger och inse att det jag skrivit ner verkligen var ett recept som fungerade. Jag fick också väldigt bra feedback och synpunkter på saker som kunde förbättras. 

Sen behövde jag bilder på mina sockor och det var ju den biten som var lättast för mig eftersom jag är fotograf och alldeles nyss hade fotograferat en hel bok med sockor till Anna Bergman. Fast jag behövde ju modeller också och en plats som passade sockorna. Jag tog med mig dottern och hennes vän till en klippa i skärgården där jag brukar sitta och titta på horisonten och tänka att där på andra sidan ligger den där sagolika ön som kallas Gotland och som jag alltid längtar till. 



Just nu när mitt sockmönster är färdigt är vi på väg att flytta till Gotland och på många vis blir det naturligt att sockorna får heta Längtan till Gotland. Jag översätter mönstret till engelska också eftersom vi förutom svenskar har så många tittare på vår podcast från andra länder än Sverige. Vi spelar in ett avsnitt där jag visar mina sockor som jag hållit hemliga så länge.
 

Vår son sätter ihop mitt diagram med texten och fotografierna och Anna Friberg (@alpakkaanna) hjälper mig med allt det tekniska på ravelry som jag tycker känns läskigt och svårt. Med några klick på datorn finns mönstret ute och hamnar snabbt på ravelrys lista Hot Right Now. Själv står jag mitt bland alla flyttkartonger och undrar hur vi ska komma över med alla våra möbler och saker till Gotland. 



Och vips (fast det tog ett år) löser det sig eftersom jag säljer sockmönster till hundratals människor i hela världen. Just när jag behöver det som bäst får jag skörda frukterna av det senaste årets arbete. Det känns fantastiskt roligt och jag blir så glad att se alla andras sockor växa fram i nya färgkombinationer. Det tog ett år för mig att göra det första mönstret men nu har jag har redan börjat skapa nya. Jag ska bara packa ner och upp ett hem först.
 

Pia Kammeborn

@kammebornia

kammebornia.se

 

Fram till den 31 augusti får du 25% rabatt på mitt mönster Längtan till Gotland/Longing for Gotland på ravelry om du anger koden Gotland.

Länkar

Mönstret Längtan till Gotland: http://www.ravelry.com/patterns/library/longing-for-gotland

© 2023 Eddna