Läser in...

Är du också besatt av att virka mormorsrutor? Eller är du nybörjare? Välkommen hit!

Det finns massor av virknålar att välja mellan. Helt raka eller med rejäla handtag, i trä, metall eller plast. Det finns dessutom olika sorters metall, trä och plast... Hur ska man kunna välja rätt?

Är du nybörjare?

Då föreslår jag att du köper en hyfsat billig virknål för att se om virkning är något du fastnar för. Gärna en med skönt egonomiskt grepp, men den behöver verkligen inte vara dyr.

Röd soft grip är min egen favorit. Du får lätt grepp om handtaget, samtidigt som den är otroligt prisvärd och smidig. Den här funkar till allt!

Du kan givetvis även köpa en helt vanlig metallvirknål som denna i metall. De funkade förr, de funkar även nu.

Kolla in vår virkskola - där får du baskunskaperna du behöver för att komma igång med vikrningen!

 

För dig som redan virkar

Hur håller du virknålen? 

Knivgreppet - att hålla virknålen på samma sätt som om du skar bröd

Penngreppet - att hålla virknålen på samma sätt som du skriver

 

Vilket grepp som är det bästa går inte riktigt att svara på. Många menar att penngreppet sliter minst på handleder och händer, och så kan det nog vara. Det går faktiskt att byta grepp! Har du vant dig med knivgreppet men vill byta till penngreppet? Testa. Man vänjer sig efter ett kort tag med det nya.

Oavsett vilket grepp du använder så fungerar förstås alla virknålar, men de formade ergonomiska nålarna kan passa dig med knivgrepp allra bäst (om du vill vara snäll mot dina händer).

 

Material

Vad är bäst? Här är det stora svaret: du ska virka med det du trivs bäst i. Ofta fastnar man för en viss typ av virknål och håller sig sedan till den. Materialen har ju lite olika egenskaper som passar alla olika bra:

 

Virknålar i trä

De väger ofta väldigt lite, blir inte varma eller kalla på samma sätt som metall blir. Trä har ju också en naturlig känsla som är härlig. Garnet fastnar lite bättre på virknålen, så vill du ha bra glid ska du istället välja metall. Om du lätt får handsvett kan trä vara bra eftersom virknålar helt i metall gärna halkar omkring i handen om du svettas. Virknålar i trä är väldigt tåliga, men de kan förstås gå sönder eller brinna upp om olyckan är framme. Det finns ju även virknålar med trähandtag och metallhuvud, kanske en gyllene kombo för dig som gillar trä men också vill att garnet ska glida lätt? För att göra det extra svårt att välja så finns det ju dessutom olika träkvalitéer. Bambu är lättare än björk, kan man säga för att förenkla. Många av Knit Pros virknålar i trä är både målade medan Järbos virknål i björk visar träet som det ser ut. En smaksak! Här hitttar du samtliga virknålar i trä.

 

Virknålar i metall

Har en viss tyngd som kan vara skön i handen. Garnet glider bra och de är i princip omöjliga att skada eller ha sönder. En klassiker som fortfarande håller, helt enkelt. De flesta ergonomiska virknålarna har nålen i metall. Här kan du se alla våra virknålar i metall.

 

Virknålar i plast

Här snackar vi färgglatt! Garnet glider ganska bra mot plast, men det är inte lika halkigt som metall. Virknålarna väger inte många gram om de är raka i plast medan de med ergonomiska plasthandtag väger lite mer. Återvunnen plast är ju en bra grej, och även sådana finns såklart att välja bland. 

Här hittar du alla våra virknålar i plast.

 

Ergonomiska virknålar

Här finns det som sagt både de nättare varianterna med ett jämntjockt, mjukt handtag och de rejälare med böjt handtag. Om du vet med dig att du lätt får ont i handlederna eller händerna så är de med böjt handtag det bästa du kan ha! Och får du lätt ont är det alltså också en idé att fundera över att byta grepp. 

 

Är det värt att köpa ett helt virkset?

Om du virkar mycket och har hittat en favorit - definitivt! I början är det bra att testa sig fram så att du och dina händer har det gott. Sedan kan du tråna över de fina kiten som finns. Ett kit med våra röda ergonomiska nålar är mitt hetaste tips (och sjukt prisvärt!) men om du fastnat för de rejälare ergonomiska nålarna så kan det absolut vara en idé att önska sig detta i julklapp.

 

Virknålar

© 2023 Eddna