Läser in...

Stickmarkörer är en himla fiffig grej. De hjälper dig att hålla ordning på rapporter, ökningar och vart varvet börjar. Helt oumbärliga när man stickar på rundsticka, faktiskt.

För en virrig person kan det vara skönt att i mönsterstickning sätta en markör efter varje färgrapport. Risken att tappa bort sig i stickningen och diagrammet minskar rejält med markörer!

En stickmarkör kan se ut på många vis. Ibland är de rena små konstverk, ibland är det bara en slät ring eller hake. Syftet är dock detsamma: att påminna dig vart någonstans i stickningen du ska göra ett visst moment och visa vart varvet börjar.

I ett mönster kan det stå: "Gör en ökning, sätt markör". Då menas det att du helt enkelt placerar markören på stickan efter ökningen och låter den följa med stickningen varv efter varv. I mönstret kan det sedan stå "sticka fram till markör". Då vet du ju precis hur långt du ska sticka eftersom att markören sitter på rätt plats. Det gör att du slipper räkna varje maska utan i lugn och ro kan sticka fram till markören.

I många mönster används flera markörer, och ibland kallas de A, B, C, D. Då är det smart att använda olika markörer, eller markörer med bokstäver på för att veta vilken som är vilken. Det kan också vara extra tydligt att ha en särskild markör (kanske en extra tjusig) för att markera varvets början.

Vi kan dela in stickmarkörer i två grupper: de som går att öppna och de som inte gör det. Läs mer om skillnaderna här nedanför!

 Stickmarkörer

Öppningsbara markörer

Oftast ser de ut som en säkerhetsnål eller ett litet hänglås. Dessa kan på så vis fästas i själva maskan och är smarta att använda t.ex när du vill markera ökningar vartefter du stickar en ärm. De går naturligtvis att använda på kabeln/stickan precis som de slutna.

Slutna markörer

Dessa sätter du på själva stickan och kan alltså inte användas för att markera enskilda maskor. Dessa är perfekta att använda för att markera mönsterrapporter. 

Tillverka egna markörer

Är du av den pyssliga sorten så är det väldigt roligt att tillverka egna markörer. Du kan använda pärlor eller lera som härdas i ugnen. Sakerna du behöver hittar du i pysselbutiker, t.ex Panduro.

Markörer gjorda av lera

Du behöver:

  • Modelllera som går att härda i ugn, tex Fimo-lera.
  • Smyckestråd
  • Klämpärlor
  • En smyckestång

Så gör du:

Forma precis vad som helst av leran, men tänk på att göra figurer som inte har detaljer som garnet kan fastna i. 

Klipp av några centimeter smyckestråd och böj den dubbel.

Trä på en klämpärla i mitten av den dubbelvikta tråden och kläm fast den så att du får en fast ögla på ena sidan och två raka trådändar på den andra.

Tryck in de dubbla trådändarna i lerfiguren hela vägen till klämpärlan. 

Härda i ugnen, låt svalna. Klart!

 

Lera

Klämpärlor: små pärlor som med hjälp av en tång blir platta och håller fast smyckestråden i önskad position. Och så förstås den färdiga stickmarkören!

 

Stickmarkörer med pärlor

Du behöver:

  • Pärlor
  • Smyckestråd
  • Klämpärlor
  • En smyckestång
Så gör du:
Samma som med lermarkörerna, men ännu enklare: trä helt enkelt bara på pärlor på smyckestråden som du böjt dubbel. Börja och avsluta med en klämpärla. Klipp av överflödig smyckestråd nedtill. Klart!
 

 

När krisen slår till

Örhängen, säkerhetsnålar, nyckelringar, tandtråd, hårsnoddar... bara fantasin sätter gränser när du är i desperat behov av en stickmarkör och inte har någon i närheten. Tänk på att inte använda sådant som lätt går upp eller går sönder, du vill ju inte riskera att tappa bort varvets början. Den absolut enklaste formen av stickmarkör är att knyta en garnsnutt till en ögla. Och nästa gång: köp en rejäl laddning så att du har hemma. Du kommer inte att ångra dig!

Slutligen vill jag tipsa om det här coola halsbandet som är magnetiskt! Med halsbandet kommer 20 markörer, två flätstickor och petsticka. Allt fastnar på halsbandet och försvinner inte ner bland soffkuddarna. Så himla bra!

Lycka till med stickningen nu, glöm inte markörerna!

© 2024 Eddna