Läser in...

Ravelry - en grundkurs till stickvärldens största hemsida

Har du hört talas om Ravelry?

I det här blogginlägget kommer vi att berätta vad det är för något, hur du blir medlem och vilka funktioner som finns att upptäcka där.

Först av allt: Vad är då detta Ravelry? Det är en hemsida (www.ravelry.com) som är en kombination av ett socialt forum och ett gigantiskt internationellt mönsterbibliotek. De flesta av världens stora mönsterproducenter och designers finns på Ravelry, men även privatpersoner kan dela med sig av egna enklare mönster.

På Ravelry kan du enkelt söka upp stick- och virkmönster från hela världen, både gratismönster och mönster du kan köpa digitalt.

Ravelry är på engelska, men du kan även hitta tusentals svenska stick- och virkmönster eller mönster på andra språk. Järbos mönster finns såklart alltid på Järbos hemsida, men även på Ravelry.

Totalt har Ravelry över sju miljoner användare världen över och växer för varje år. För många är Ravelry det naturliga sättet att hitta inspiration och mönster till nya projekt.

En rolig funktion är att när du hittat ett mönster du gillar kan du se foton och läsa anteckningar från alla andra som stickat just det mönstret. Det är ett bra sätt att se hur plagget sitter på olika kroppar, och hur det ser ut i olika färgställningar.

Användare får även gradera svårighetsgrad på mönster vilket ger en ledtråd till hur lätt eller svårt det är att sticka.


Såhär skaffar du ett konto
Att vara medlem på Ravelry är helt gratis. Som medlem får du tillgång till alla funktioner och tjänster, till exempel det stora mönsterbiblioteket och en personlig sida där du kan visa dina egna projekt.

Gå in på www.ravelry.com

Klicka på "Join now" ("gå med nu") och skriv in ett användarnamn som du väljer själv samt din mejladress.
Nu kan du logga in och utforska Ravelry!

Söka efter mönster

Vi börjar med att titta i mönsterbiblioteket.

Klicka på Patterns (se bild nedan) och välj sedan "Advanced search" (avancerad sökning). Nu öppnar sig en värld av filtreringsmöjligheter! De mönster du ser direkt i vyn är de mest populära mönstren i världen just nu.Filtrering
Du kan filtrera på massor av saker, men det går också bra att använda fritext-sökrutan och skriva till exempel "tröja". Använder du engelska får du upp fler resultat. Du kan även söka på mönstrets namn om du letar efter ett specifikt mönster, tex "Karamell".

Du kan även välja om du vill se både mönster för virkning (Crochet) och/eller stickning (knitting). Ett tips är att fylla i om du vill se mönster som är gratis eller betalmönster eller både och ("Free" = gratis).

Du kan också filtrera på plaggtyp, ålder, konstruktion, garnåtgång, stickfasthet, svårighetsgrad, antal färger, garntjocklek och mycket mycket mer.

Ravelry använder sig ofta av de internationella garngrupperna med namn som Fingering, Sport, DK, Worsted, Aran och Bulky. Fingering betyder tex att garnet är cirka 400 meter / 100 gram.

För att se vilken garntjocklek våra garner har, kika på vår hemsida under filtreringen Garnvikt. Där kan du se vilka garner som hör till vilken internationell garngrupp. Har du tex fem nystan Raggi kan du fylla i att du vill se mönster som är för Aran som är Raggis internationella garngrupp. Då kommer du enbart att få se mönster som fungerar att sticka med Raggi (och motsvarande garner).


Välj språk
För att endast se svenska mönster, välj "Language" i filtreringsfönstret till vänster. Kryssa i "Swedish". Fyller du inte i någonting kommer du se mönster på alla olika språk, främst engelska. Det finns dock tusentals svenska mönster också.


Så ser en mönstersida ut
När du går in på ett mönster ser det ut som på bilden nedan. Där kan du se om mönstret är gratis, se vilken garnåtgång det har, vilka språk mönstret finns på och alla övriga fakta om mönstret. Du kan även se bilder, både designers bilder och användare som stickat plaggets bilder. Om mönstret är ett betalmönster framgår det, när du klickar på dem kommer du att slussas vidare till en köpsida.

För att se andras bilder, klicka på "Projects" i menyn uppe till höger.

Kika på ett mönster på Ravelry här: Såhär ser t.ex Järbos Morgonstjärna-kofta ut på Ravelry.


Dina favoriter och ditt bibliotek
Ett bra sätt att samla sina favoritmönster (och göra designern glad!) är att lägga dem i "Favorites" (Favoriter). Klicka på "Save in favorites" (spara i favoriter). Du kan både favoritmärka mönster och andra användares plagg. Vill du spara mönstret i ditt bibliotek, klicka på "Add to library" så hamnar mönstret där.


Din egen profilsida
För att lägga upp egna stickprojekt och titta på dina favoriter klickar du på "My notebook" (min anteckningsbok) i högra hörnet. Där kan du välja om du vill se dina egna project eller titta i dina favoriter.

Det finns även en funktion som heter "Stash" där du kan lägga upp garnerna i din garnsamling, samt "Queue" (kö) där du kan planera och rangordna dina kommande stick- och virkprojekt.

Vill du lägga upp ett projekt, klicka på "Add a project" så får du fylla i vilket mönster du använt, vilket garn och lägga till egna foton. Du kan även skriva in personlig fakta om dig själv under "Tools" (verktyg).


Garner
Fakta om nästan alla garner i världen finns också upplagda på Ravelry, så att du enkelt kan läsa om olika garner, jämföra dem och se vad andra användare har stickat av dem.

Klicka på "Yarns" (garner) i den stora menyn högst upp så kan du se populära garner, nya garner samt söka upp garner du vill veta mer om via fritext-sökrutan.

På varje garnsida står det garnfakta och du kan titta på bilder samt klicka på länkar till färgkartor och inköpsställen. Om du vill veta vad andra användare har stickat av ett garn klickar du på "Projects".


Stort lycka till med Ravelry nu!


© 2024 Eddna