Läser in...

Lär dig att sticka en enkel halsduk

Vill du lära dig sticka? Här hittar du Järbos pedagogiska youtube-filmer som lotsar dig genom stickningen steg för steg och som tydligt visar varje moment som ingår.

Varmt välkommen att sticka klassiska plagg som mössa halsduk, raggsockor och Lovikkavantar tillsammans med oss! 

Vi börjar med att lära oss att sticka en enkel halsduk som värmer gott när kylan kommer!

Här köper du garnet och stickorna du behöver och kan läsa mönstret i skriven form. Där kan du även beställa en utskrift av mönstret om du vill det. 

När du har garnet och stickorna i din hand är det bara att klicka igång videon och hänga med! 

Garnalternativ

Du kan sticka halsduken i många garner. Här kommer fem alternativ som vi rekommenderar till din halsduk!

Lovikka

Lovikka är ett klassiskt ullgarn som ger dig en stadig och rustik halsduk! Den vädertåliga ullfibern står emot både regn och blåst. Vårt Lovikkagarn tillverkas på Island i samklang med miljö och människa. Vill du skapa ett plagg som håller i många år? Då är den isländska ullen ett utmärkt materialval! Om du är känslig mot ull rekommenderar vi dock att du väljer något av de andra alternativen. Vädra halsduken så blir den som ny, eller tvätta i ljummet vatten med ullsåpa.

Llama Soft
Mjukare än såhär blir det inte. Detta garn är fjäderlätt och ljuvligt fluffigt. Garnet består av 85 procent babylamaull och 15 procent polyamid (samma sak som nylon). Nylonet gör att den fluffiga ullen håller samman och du får en hållbar men samtidigt luftig halsduk. Ullen andas och står emot vädrets makter, samtidigt som du inte blir för varm. Llama Soft passar dig som vill ha en mjuk och vackert skir halsduk i pudriga nyanser. Vädra så blir den som ny, eller tvätta i ljummet vatten med ullsåpa.

Molly
Molly är ett tjockt akrylgarn som är väldigt mjukt och enkelt att sticka med, och det finns i många glada färger! Du kan tvätta din halsduk i Molly i tvättmaskinen på 40-gradersprogrammet. Akrylgarn är syntetiskt framställt och håller formen oavsett hur många gånger du tvättar det. Det passar dig som inte tål ull eller väljer bort ullgarn av andra skäl.

Jette
Jette är ett garn i renaste ull. Eftersom att ullen är helt obehandlad så har den ullens alla unika egenskaper bevarade; det står emot väder och vind men låter samtidigt huden andas. Ullfibrerna är långa vilket gör garnet mjukare än många andra ullgarner, men eftersom att det är ren ull så kan den kännas stickig för den som är extra känslig. Behöver du tvätta din halsduk? Häng ut den på vädring över natten så blir den som ny! För fläckborttagning, tvätta i ljummet vatten med ullsåpa. I Jette blir din halsduk rejält tjock och värmer även de kallaste vinterdagarna.

Raggi
Raggi är vårt klassiska raggsocksgarn som fungerar till allt! En mix av ull o polyamid gör garnet mjukt men tåligt mot slitage och tack vare superwashbehandling går det fint att tvätta den färdiga halsduken i maskin på 40 grader. Raggi är också lätt att få tag i oavsett var i landet du befinner dig, eftersom det bland annat säljs i dagligvaruhandeln. Ett superalterantiv för dig som vill dra nytta av ullen värmande kvalitet samt frossa i härliga färger!

garnalternativ

© 2024 Eddna