Läser in...

Här bjuder designer Sanna på ett gratis mönster till fyra ”adventspåsar” som du kan trä på en tunn stav, hänga upp på en galge, eller varför inte göra som oss och fästa dem på en målad planka? Sen är det bara att lägga ett paket, en godsak eller något annat spännande i varje påse. En gåva för varje adventssöndag fram till jul = en garanterad succé!

DIY Adventskalender ”Joy”

Garn: Molly, Tindra och Glittra
Masktäthet: ca 15 m slätst på st 6 mm = 10 x 10 cm
Påse: Mått ca 11 – 17 cm
Garnåtgång: ca 115 g av fg 1 (35002 Molly), ca 30 g av fg 2 (35022 Molly), ca 15 g av fg 3 (61203 Tindra) och ca 10 g av fg 4 (18101 Glittra)
Rundsticka: 6 mm, 40 cm
Virknål: 5 mm
Idé, design och text: Soolorado/Sanna Mård Castman (E-post patterns@jarbo.se)

Tips och råd

  • För att undvika frågetecken: Tänk på att läsa igenom beskrivningarna noga innan Du påbörjar ditt arbete.
  • Sticka alltid en provlapp: Vi rekommenderar att du stickar en provlapp som är ca 12 x 12 cm för att se att Du håller den angivna masktätheten. – eller anpassa grovleken på stickor så att masktätheten stämmer.
  • Byte till nytt nystan: Knyt aldrig ihop två garnändar. Repa istället upp de två garnändar som ska sammanfogas ca 8 cm och lägg dem omlott. Sno garnändarna löst om varandra och fortsätt sticka. De flesta föredrar att börja på ett nytt nystan genom att dra ut garnet inifrån nystanet.

Förkortningar

arb=arbetet, avm=avmaska, fg=färg, m=maska/maskor, rest=resten, rm=rät maska, rätst=rätstickning, slätst=slätstickning, st=sticka/stickor, v=varv

Förklaringar

Slätstickning i rundvarv = alla v räta.
Rätstickning i rundvarv = *1 v räta , 1 v aviga * upprepa *-*.
Fast maska (fm) = Stick ned nålen i nästa m, omslag om nålen, drag garnet genom m, omslag om nålen, drag garnet genom båda m på nålen.
Luftmaska (lm) = Gör en löpögla, X omslag om nålen, drag garnet genom öglan X. Upprepa X-X till önskat antal lm.
Smygmaska (sm) = Stick ned nålen i nästa m, omslag om nålen, drag garnet genom m och direkt genom m på nålen.

Kalendern

Sticka 4 likadana påsar. Brodera siffrorna 1-4 enl diagram på påsarna.

Påse

Lägg på rundst 6 mm med fg 1 upp 32 m och sticka slätst i rundvarv. När arb mäter ca 14 cm byt och sticka med 1 tråd av fg 2 och 1 tråd av fg 3. Minska 2 m och sticka rätst i rundvarv i 3 cm. Maska av i rätst.

Montering

Sy ihop påsen nedtill.
Virka en hank med fg 1 enl följ: Fäst i kanten upptill med 1 sm. Virka 10 lm hoppa över 1 m i kanten och fäst i kanten med 1 sm. Vänd arb och virka 14 fm runt hanken. Gör till sist en sm i den första fm i kanten. Tag av garnet och fäst.
Hanken = mitt bak.
Brodera siffror 1-4, en siffra på varje påse, mitt på framsidan av påsarna. Använd 3 trådar av fg 4 och brodera maskstygn enl diagrammet.
Häng påsarna på väggen ex. trä påsarna på en tunn trästav, tag ett snöre och knyt fast i var sida av pinnen och häng upp den på väggen. Man kan också hänga på varsin spik, eller trä påsarna på en galge. Lägg ett paket, en godsak eller något annat spännande i varje strumpa. En gåva för varje adventssöndag fram till jul 

DiagramVad kommer du lägga i din adventskalender? Lämna gärna en kommentar här nedan!

© 2023 Eddna