Vi går in i vecka tre och om du hänger med i tempot så har du snart en ny vårtröja! Lite ärmar och blockning kvar bara.
Det är fantastiskt roligt att få hänga med i er process och se era alster ta form. Tänk så många av er som för två veckor sedan bara varken hade testat i-corduppläggning eller -avmaskning, eller kortvarv eller kanske ens stickat från diagram? För att inte tala om att många inte hade testat att sticka uppifrån- och ner. Så många nya tekniker som ni lärt er. Och inte var det väl så svårt? Nu vågar ni ge er på en massa nya mönster som innehåller dessa tekniker. Det som är svårt eller lätt har man en tendens att bedöma utifrån vad man redan kan och inte. Inte allt som man inte kan är svårt, och dessutom – det du redan kan och tycker är lätt kan ju faktiskt vara svårt för någon annan. Jag vill också tacka er för den goda stämningen i KAL-gruppen på Facebook - det är härligt att se hur hjälpsamma ni är mot varandra.
Vill du haka på KAL:en? Kolla in återförsäljare, mönstret, garnpaket och tillbehör här!
Ärmar
För ärmarna har du tre val på stickor:
- Du kan välja att använda en 40-cm rundsticka och sticka ärmarna runt var för sig (det gjorde jag).
- Du kan använda strumpstickor.
- Du kan använda en längre rundsticka för magic loop – och kanske rentav sticka båda ärmarna samtidigt?
I vanliga fall stickar jag gärna båda samtidigt men då dessa ärmar är så korta så tycker jag det är smidigt att sticka dem runt var och en för sig.
Jag börjar helt enkelt med att dra på maskorna på stickan genom att bara koppla ihop min Scoubidou-tråd med min sticka. Jag börjar mitt under ärmen och mitt på de avmaskade maskorna och plockar sedan upp maskor enligt mönstret.
Så här ser det nu ut för mig:
Sedan använder jag Maja Karlssons tips om hur man får bort gliporna på varje sida genom att plocka upp en extra maska och sticka ihop med nästa ordinarie maska, här kan du se på videon hur man gör:
Sedan stickar jag varvet runt (fortsätt med diagrammet när du kommer dit) och plockar mina sista fem maskor (men börjar med att täcka glipan enligt videon ovan), och då ser det ut så här:
Nu är det bara att köra på med ärmen tills den nått rätt längd. Sedan gör du en i-cordavmaskning precis som du gjorde på nederdelen av tröjan.
Ärm nummer två gör du precis lika som ärm nummer ett. Du kommer väl ihåg vilket varv du ska börja diagrammet på – och var du slutade på förra ärmen? För mig blev det perfekt att lägga på en hel repetition av hela diagrammet, dvs 16 varv (motsvarade ca 6 cm).
Nu ni återstår det bara det roligaste: finliret så den kan börja användas pronto!
Sy ihop alla i-cords mellan upplägg och avmaskning innan du fäster dessa ändar. Jag sydde ihop dem med madrasstygn. Fäst alla ändar. De ändar som är mitt på tröjan fäster du vertikalt så de inte syns genom det något genomskinliga tyget. På oket syr du in ändarna längs med kanten på ärmen, eller på insidan av ärmen längs med i-cord-kanten. Du kan eventuellt behöva sy lite under ärmarna också innan du fäster de trådarna.
Om din färdiga tröja inte är så fin utan ser lite ”slarvigt” stickad ut så oroa dig inte för det – linet formar till sig när det är blött. Här kan du se en bild som Maria Samuelsson (@garnomera) lade ut i KAL-gruppen på sin första tröja som är blockad och klar – och den som hon stickar på. Skillnaden är helt uppenbar och till blockningens fördel!
Många oroar sig för storleken och vidden på det färdiga plagget. För att illustrera detta så kan jag visa bilder på hur min tröja såg ut under stickningen, väldigt mycket oversize:
Blockning
Det är viktigt att blocka (våtsträcka) tröjan då mönstret på ärmarna och linets struktur verkligen kommer till sin rätt då. Det här linet och den här modellen på tröja är dessutom rätt formbar – du kan bestämma lite hur din slutliga tröja ska se ut så här på slutet.
Alla varianterna börjar dock med att du lägger toppen i blöt i ljummet vatten, ta med en gnutta balsam/fintvättmedel/ silkestvål. Låt den dra i en halvtimme till en timme så att fibrerna blir blöta igenom (det tar ett tag). Sedan brukar jag krama ur vattnet ordentligt utan att vrida på plagget. Jag tar avslutningsvis en stor och torr handduk och lägger tröjan i handduken, viker in de kanterna och rullar ihop och trycker till rullen ordentligt. Låt ligga ett par minuter så att så mycket överflödigt vatten som möjligt går ut plagget. Om du tänker tvätta tröjan i tvättmaskinen så lägg den i blöt en stund innan, det rekommenderar de stora linproducenterna att man gör med allt som är gjort av lin (inklusive linnedukar).
Om du vill ha den längre och inte så mycket oversize kan du ta en galge med breda kanter och hänga den på och låta den torka på den. Den kommer då att krympa på vidden och blir längre på längden.
Om du vill ha den oversize är det bättre att blocka den plant. Du kan lägga den på blockningmattor och fästa med blockningskammar som jag har gjort här. Om du inte fäster tröjan kommer den att dra ihop sig och blir därmed inte så oversize!
Om du inte har blockningskammar så funkar också tättsittande nålar som t ex t-pins (kolla bara att de är rostfria) eller blockningsvajrar bra. Jag mätte tvärs över bröstet så jag fick den så mycket oversize som jag ville ha den. Jag gjorde min ca 20 cm större än min omkrets på bysten. Kom ihåg att när du mäter tvärs över tröjan är det hälften av omkretsen och att 30 cm i extra rörelsevidd är 15 cm per sidan av plagget. Mitt bystmått är 107 cm så jag hade en omkrets på 127 cm och tvärs över t-shirten gjorde detta 63,5 cm.
Här hittar du alla smarta blockningsprodukter samt återförsäljare
Om du vill att tröjan ska se ut som på originalet så mäter du efter måttskissen bara och drar och fäster med kammar/nålar tills det stämmer.
Jag rullade ihop mindre handdukar och lade i ärmarna så att spetsmönstret kan få torka plant och inte få en ful kant på sig. Håll gärna emot tyget lite när du tar ur kammarna/nålarna när det torkat.
Nu får du bara ha tålamod och vänta på att den torkar. Om du har golvvärme så lägg ner blockningsmattorna på golvet – det brukar torka över natten! Små saker blockar jag på en matta i duschen över natten (stora saker får tyvärr inte plats i duschen).
Så här blev min färdiga Siw-tröja!
Hoppas du kommer att trivas i din Siw-tröja och att den används flitigt i vår och sommar!
Dela gärna ditt foto dels i Facebook-gruppen, dels på Instagram och gör gärna ett projekt på Ravelry så vi kan se din fina tröja. På Instagram kan ni tagga med #jarbo och #siwilin – ni får gärna tagga mig @ladyrowena så jag ser den också.
Tack för att jag fick vara med på din resa i att sticka med lin.
PS Snart kommer ett blogginlägg om en fototävling så glöm inte att ta några fina foton när du är klar med din tröja!