Läser in...

Tummen upp fick dessa ”tå-upp-vantar”!

Att sticka tumvantar från andra hållet, alltså från fingertopparna och ner mot handleden, är hur smart som helst! Det är lätt att anpassa storleken och smidigt att prova vartefter. Men det bästa är att det inte blir nån klumpig avmaskning inuti.Du lägger upp med samma teknik som Majas tå-upp-socka (beskrivning 91526), ”Judy’s magic cast on”, se vår instruktionsfilm på Youtube.

Tips: Sticka gärna båda vantarna samtidigt på magic loop, så blir de klara samtidigt. Då behöver du ett nystan till vardera vante. Lägg först upp till ena vanten med första nystanet, lägg sedan upp med andra nystanet på samma sätt. Sticka sedan ett halvt varv på vardera vante innan du vänder och stickar andra hälften = ett varv.

Se även Karolinas uppifrån-och-ned-vantar i Soft Raggi för vuxna händer.

Behöver du hjälp? Kolla då in vår tumvantskola!Tumvantar

Storlek: 5-6 år
Längd: Ca 20 cm
Bredd: Ca 8 cm

Garn: Mira (garngrupp 4)
Garnåtgång: Ca 40 g
Stickor: 3 och 4 mm – strumpstickor eller rundsticka 80 cm (för magic loop)

Lägg med stickor 4 mm upp 16 m (8 m per sticka) enligt tekniken ”Judy’s magic cast on”, som förklaras ovan.

Varv 1: Sticka slätstickning och öka i m 1, 8, 9 och 16 = 20 m.

Varv 2: Öka i m 1, 10, 11 och 20 = 24 m.

Varv 3: Öka i m 1, 12, 13 och 24 = 28 m.

Varv 4: Sticka utan ökningar.

Varv 5: Öka i m 1, 16, 17 och 28 = 32 m.

Sticka rakt till arbetet mäter ca 10 cm.

Sticka in en tråd i avvikande färg för tummen: Placera tummarna med 1 m ifrån sidan. Spegelvänt på andra vanten. Sticka 5 m med tråden, sätt tillbaka dessa m på vänster sticka och sticka dem igen med den ordinarie tråden. Fortsätt varvet runt.

Sticka rakt till arbetet mäter ca 13 cm.

Byt till stickor 3 mm och sticka resår, 1 rm, 1 am, i 7 cm.

Maska av i resår. Fäst tråden osynligt.

Tumme

Dra försiktigt ut den instickade tråden och plocka samtidigt upp 5 m på tummens ovansida på en sticka (4 mm), anslut en ny tråd och sticka upp 2 m på sidan av tummen. Sätt de 4 m från ovansidan på andra stickan samt sticka upp 2 m på andra sidan = 13 m.

Sticka rakt i ca 4 cm.

Hoptagning: Sticka ihop de 2 sidmaskorna (2 rm tills) i båda sidorna = 11 m.

Sticka 1 v utan hoptagningar.

På nästa varv: Sticka 2 rm tills 5 ggr, 1 rm = 6 m.

Ta av garnet och dra genom återstående m.

Fäst trådarna och dra samtidigt åt m vid tummens början så det inte blir några hål.Markera för tummen i olika sidor för höger och vänster vante.Sätt tummens maskor på maskhållare så är det lätt att prova vanten Snart är lagom att börja med resåren.Tips

För en ännu mer elastisk avmaskning: Sticka 1 rm, 1 am (såsom resåren är), sätt tillbaka m på vänster sticka och sticka ihop dem avigt (såsom den sista m). *Sticka nästa rm, sätt över de 2 m som du har på höger sticka på vänster sticka och sticka ihop dem rätt i bakre maskbågen. Sticka nästa am, sätt över de 2 m som du har på höger sticka på vänster sticka och sticka ihop dem avigt.* Upprepa *-* varvet runt.

© 2024 Eddna