Läser in...

Nu är min sommartopp både färdigvirkad och färdigstickad! Och det har alltså blivit dags för mig att dela med mig av de sista pusselbitarna, så att du som virkat och monterat blomsterrutor kan avsluta din topp!

Idag ska jag visa hur du stickar en midjeresår och virkar en dekorativ kant längs med halsringning och ärmslut. Tänk så roligt det är att kombinera tekniker, förresten! Att blanda virkning och stickning… Det görs alldeles för lite tycker jag! Möjligheterna är ju oändliga när man tänker efter – så jag vill verkligen slå ett slag för det!När du kommit så långt att du virkat alla dina rutor och monterat dem är det dags att bestämma hur vid du vill att din topp ska vara under bysten, där den stickade resåren tar vid.

Så här gjorde jag: Mina ärmar är tre rutor breda – jag virkade alltså ihop tre rutor i var sida. Vidden under bysten är fyra rutor bred tvärsöver, alltså åtta rutor vid runtom  – vilket motsvarar ett mått på ca 76 cm.

Vill du göra toppen vidare eller smalare? Då justerar du det genom att göra ärmarna längre eller kortare – så att midjevidden blir större eller mindre.Stickad midjeresår

Använd rundsticka Nr 4 och plocka upp 14 m längs med varje ruta. (För mig blev det: 14 * 8 = 112 m)

OBS! Plocka upp de nya maskorna genom den bakre maskbågen på det sista virkade varvet, med början i ena sidan – alltså under en av ärmarna.

Sticka sedan *1 rm, 1 am* upprepa från *-* varvet runt. Fortsätt så till resåren mäter ca 12 cm – eller önskad längd.

Maska av löst och fäst lösa trådar.Kantbård

Börja mitt bak på halsringningen och plocka med virknål nr 4 upp en ögla genom den bakre maskbågen.

Gör sedan så här: *3 lm, gör 1 st i 3:e lm från nålen, hoppa över 1 m och gör 1 sm i nästa m, 1 sm* upprepa från *-* längs med hela halsringningen. Ta av garnet och fäst lösa trådar.

Gör på samma sätt längs med ärmsluten.Vill du virka hela sommartoppen? Här hittar du all information du behöver:

1. Planera din sommartopp

2. Montera rutorna

Några avslutande notiser: Efter att ha provat sommartoppen på, så gjorde jag en justering av min ursrungliga monteringsskiss… Jag uteslöt bakstyckets övre rad av rutor, eftersom jag tyckte passformen blev bättre då. Vad man väljer där har att göra med hur man vill att ringningen ska sitta. Mitt råd är därför att ni gör som jag – prova er fram!

Avslutningsvis vill jag säga att min sommartopp med kimonoärm var en fantastiskt rolig design att arbetat med! Det är så tacksamt med plagg som bygger på rutor… Jag gillar det vilsamma i att upprepa samma mönster många gånger och se hur plagget stegvis växer fram. Dessutom är det så smidigt att ha med sig ett rut-projekt, eftersom man gör ett par i taget. Räcker att stoppa virknål och nystan i handväskan så är man redo att handarbeta så fort tillfälle ges…

Kimonoärmen verkligen är en ny kärlek för mig! Vacker att se på och härlig att bära. Det är definitivt inte sista gången jag använder den typen av ärm i min design!

Lycka till med era sommartoppar!

 

© 2024 Eddna