Läser in...

Hej alla Järbo-vänner!

Nu är Anna här igen, och jag har en beskrivning till en ny liten kofta att bjuda på!

Det är en modell som jag har haft i huvudet i ett par år och som jag stickade som prototyp förra sommaren. Sedan blev den liggande, och i höstas när jag började med en ny blogg frågade jag om någon ville provsticka den. Det blev otroligt många provstickare! Ann-Christin och Annika fick en påse garn från Järbo och specialuppdraget att sticka så att jag kunde fotografera. Sedan har det dragit ut på tiden igen – men jag hoppas att beskrivningen var värd att vänta på!

Det är en mycket enkel modell som hämtar sin form och sina mått från Petras lilla tröja, en modell i boken Sticka & skicka, och Kristbergskoftan, som Elin har hittat på och som finns i boken Garnglädje. Skillnaden är helt enkelt att jag har gjort en kofta där ena framstycket går rakt ner från halsringningen medan det andra sträcker sig förbi mitten. Jämfört med Petras tröja är den också lite annorlunda genom att uppläggningskanten hamnar bak istället för fram. Styckena är helt raka. Ja, enklare kan det nästan inte bli, eller hur?Storlekarna är ungefär 0–6 månader – nyfödd, upp till tre månader och upp till ett halvår skulle jag tro.

Koftan stickas helt i rätstickning i ett stycke på stickor ca 3–4 mm.  Garnet kan till exempel vara Järbos Lady (50 g = 125 m) på stickor 4, och då går det åt ungefär två nystan.

För att få bra proportioner på koftan, oavsett stickfasthet, kan man tänka sig att om ärmarna viks bort ska koftan bli en kvadrat. Koftan stickas i ett stycke från nedre bakre kanten, upp över axlarna och ner till framstyckenas nederkant.

Asymmetriska koftan

Lägg upp 40 (45) (50) maskor och sticka rätstickning i 48 (52–54) 56–58 varv.

På nästa varv, lägg upp 25 (28) (30) maskor upp på var sida till ärmar = totalt 90 (101) (110) maskor. Sticka alla m i 28 (32) 32 varv.

Sticka sedan 39 (44) (48) maskor (sätt dessa på en avmaskningsnål eller tråd), maska av 12 (13) (14) maskor för halshålet, sticka varvet ut. Du ska nu ha 39 (44) (48) maskor kvar på stickan.

Nu stickas sidorna var för sig.

Sticka fram och tillbaka tills ärmen är totalt 56 (64) 64 varv.

Maska av ärmens 25 (28) (30) maskor och fortsätt sticka tills framstycket är lika långt som bakstycket.

Maska av.

På andra sidan, sticka de 39 (44) (48) m i 4 cm och lägg sedan upp 18 (19) (20) m på den sida som inte är ärmen – detta blir det breda framstycket. Sticka fram och tillbaka.

Efter till exempel 4 eller 6 v: sticka tills 4 m mot mitten återstår, maska av 2 m, sticka 2 m.

Nästa v: sticka 2 m, gör 2 vridna omslag, fortsätt sticka varvet ut.

Sticka fram och tillbaka tills ärmen är totalt 64 varv.

Maska av ärmens 25 (28) (30) m och sticka framstycket tills det är lika långt som det första. Gör knapphål med till exempel 30 varvs mellanrum. Maska av.

Sy ihop koftan från ärmsluten och nerför sidorna och sy i knappar.Ann-Christin och Annika som har provstickat skickar med några tips:

Vi tycker att det räcker med tre eller fyra knappar och knapphål.

Vi ha räknat ut att om man mäter hur bred stickningen blir (b) kan man få fina proportioner på koftan såhär:

Måttet upp till armhålan blir ca 0,6 x b.

Ärmen skall stickas 0,4 x b.

Till exempel: om bredden på din tröja är 20 centimeter blir det lagom att sticka 12 centimeter innan du lägger upp till ärmarna som sedan stickas i 8 centimeter innan du maskar av för hals.

Variation: Vill du ha knytband istället för knappar tar du bort 3 maskor i mitten på vardera framstycket.

© 2024 Eddna