Läser in...

Visst kan man heta Ragnvald? Fastän nästan ingen gör det?

Det här är egentligen bara en mycket enkel förändring av Ragnhildvästen (som publicerades här på bloggen tidigare i höstas), men eftersom jag tyckte att den blev ganska lyckad delar jag med mig av resultatet.



Storlekarna är samma som för västen, och när jag gjorde den var det första gången som jag provade att göra en beskrivning i flera storlekar. Hoppas att det ska fungera … och att många av er som stickar kommer att se ”mönstret” eller principen eller idén och börja mixtra med egna varianter!

Här har jag också använt snuttar av olika Raggi-nystan, två större (upptill och nertill) och kanske tre små. Det enklaste hade varit att använda ryska skarvar och bara sticka på, men eftersom jag inte hade med mig någon nål fäste jag alla ändar i efterhand. Man kanske inte kan blanda precis vilka flerfärgade nystan som helst, men nästan, eller hur? Och det är ju roligt att prova.

Det går naturligtvis att förlänga sprundet en bit, och det kan nog vara en bra idé för den minsta storleken. Vet du vem som ska ha västen, och vet du att vederbörande protesterar mot kläder som ska dras över huvudet, så sticka en Ragnhildvästistället – den är helknäppt.



Ragnvaldslipovern

Garn: Järbo Raggi, mindre än ett nystan till den minsta storleken, ett helt nystan (100 g) till den största
Storlekar: inte-så-liten-prematur/nyfödd (1–2 månader) upp till ungefär 6 månader (upp till ungefär ett år) upp till 2–3 år
Stickor: nummer 5, en rundsticka med lång och mjuk kabel
Dessutom: 4 markörer av valfri sort (garnöglor går bra) och 1–2 knappar

Alla ökningar är gjorda med vridna omslag, men välj gärna en annan ökningsmetod om du vill (till exempel Tant Koftas osynliga ökningar som lutar åt höger respektive vänster).

Varje varv från rätsidan på oket innebär att maskantalet ökar med 8.

Fram till att holkärmarna maskas av stickar man fram och tillbaka på rundstickan.

Lägg upp 6 (7) 9 (10) 12 m, sätt en markör, lägg upp 5 (6) 8 (10) 12 m, sätt en markör, lägg upp 7 (9) 12 (15) 18 m, sätt en markör, lägg upp 5 (6) 8 (10) 12 m, sätt en markör, lägg upp 6 (7) 9 (10) 12 m = sammanlagt 29 (35) 46 (55) 66 m.

Varv 1: *sticka r fram till 1 m före markör, 1 a, flytta markör, 1 a*, sticka från * till * ytterligare 3 gånger och sticka sedan resterande m r.
Varv 2 (detta är nu koftans rätsida): *sticka r fram till 1 m före markör, 1 omsl, 1 r, flytta markör, 1 r, 1 omsl*, sticka från * till * ytterligare 3 gånger och sticka sedan resterande m r. Detta resulterar i ytterligare 8 m.
Varv 3: som v 1
Varv 4: som v 2
Varv 5: som v 1
Varv 6: som varv 2 fram till sista 4 m: maska av 2 m, sticka 2 r.
Varv 7: 2 r, 2 omsl, sedan som v 1

Varv 8 (nu börjar det slätstickade partiet): som v 2
Varv 9: 5 r, a fram till de 5 sista som stickas r
Varv 10: som v 2
Varv 11: som v 9

Jag tycker att det är lagom med knapphål vart 16:e varv. Det innebär att den minsta slipovern bara får ett knapphål medan de större får två.

Fortsätt på detta vis tills oket är nästan lagom stort – mät gärna på ett barn eller en lånad eller second-hand-köpt tröja eller body i rätt storlek. Exempel: minsta storleken här har 16 varv, nästa storlek 22, nästa 26 …

Sedan är det dags att ge holkärmarna deras rätstickade kanter.
Första ärmkantsvarvet (varv med udda nummer, från avigsidan): 5 r, a fram till markör 1, flytta markör 1, 1 a, r fram till 1m före markör 2, 1 a, flytta markör 2, a fram till markör 3, flytta markör 3, 1 a, r fram till 1 m före markör 4, 1 a, flytta markör 4, a fram till de 5 sista som stickas r.
Andra ärmkantsvarvet: som v 2
Tredje ärmkantsvarvet: som första
Fjärde ärmkantsvarvet: som v 2
Femte ärmkantsvarvet: 5 r, a fram till markör 1, ta bort markör 1, maska av fram till markör 2, ta bort markör 2, a fram till markör 3, ta bort markör 3, maska av fram till markör 4, ta bort markör 4, a fram till de 5 sista som stickas r.

Nu har västen fått sina små holkärmar, och bara ”kroppens” m återstår.
Nästa varv (från rätsidan): ta loss de yttersta 5 m i vardera kanten, dra ut en ögla av kabeln någonstans så att det går att forma stycket till en sluten cirkel med rätsidan ut och lägg de båda kanterna omlott så att kanten med knapphålet hamnar överst. Sticka ihop den yttersta m från ena sidan med den femte från andra, den näst yttersta med den fjärde, den tredje med den tredje, den fjärde med den andra och den femte med den första – det är mycket mer logiskt än det låter – och sticka sedan runt på alla m så att allt sluts i ett varv.

Sedan är det bara att sticka runt, runt med r (slätstickning) tills slipovern är nästan lagom lång, men den som vill kan sticka 5 a vid sprundet på vartannat v ett par gånger så att det får en fin avslutning.

När slipovern är nästan lagom lång (ungefär två centimeter ska saknas) är det dags att göra den rätstickade kanten nertill. Börja med den i en m rakt under ett ärmhål, där slipovern ändå kommer att vikas, så syns den minst.

Alternativ 1: sticka 1 v a, 1 v r, 1 v a, 1 v r, maska av med a.

Alternativ 2: sticka fram och tillbaka med r i 5 v och maska av från avigsidan. Sy ihop det lilla sprundet som bildas i ena sidan med garnänden som ändå ska fästas.

Fäst garnändarna och sy i knappen eller knapparna. Klart! Vem behöver en liten slipover?

© 2023 Eddna